X
    Categories: Події

Ілон Маск відмовилася платити за супутникову мережу Starlink для України

Компанія SpaceX повідомила міністерство оборони США, що більше не може продовжувати фінансування супутникової мережі Starlink для України, і попросила відомство взяти витрати на себе. Про це повідомляє телеканал СNN, у розпорядженні якого опинилися документи компанії.

Після початку війни в Україні компанія SpaceX вирішила надати українській стороні доступ до глобальної системи супутникового інтернету Starlink. 1 березня до країни прибула перша партія терміналів, які забезпечують підключення до супутникового зв’язку.

Як зазначається у статті, термінали Starlink необхідні в умовах обстрілу комунікаційної інфраструктури України. Супутниковий зв’язок використовується, зокрема, українськими військовими, які за її допомогою координують дії підрозділів, керують дронами та коригують артилерійський вогонь.

Згідно з документами, які опинилися у розпорядженні видання, 8 вересня директор із держзакупівель SpaceX направив Пентагону листа про те, що витрати на обслуговування мережі супутників для України стали надто високими і наблизилися до 100 мільйонів доларів.

«Ми не в змозі надалі постачати термінали в Україну чи фінансувати роботу вже поставлених терміналів протягом невизначеного періоду часу», — йдеться у листі.

Представник SpaceX попросив військове відомство США взяти на себе поточні витрати на загальну суму 124 мільйони доларів, а також профінансувати роботу Starlink для України до кінця 2022 року. Компанія також попередила, що фінансування супутників у 2023 році може сягнути 400 мільйонів доларів.

SpaceX також попросила Пентагон ухвалити новий запит України про постачання терміналів Starlink. За даними видання, у липні головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний звернувся до глави SpaceX Ілона Маска, наголосивши на «винятковій корисності» Starlink. Він розповів, що у розпорядженні українських військових перебувають близько 4000 терміналів, але щомісяця під час боїв знищуються приблизно 500 із них.

Залужний попросив Маска доставити 6200 додаткових терміналів для українських військ та спецслужб, а також по 500 комплектів обладнання на місяць, щоб компенсувати втрати. У відповідь, зазначає, у SpaceX заявили, що перенаправили прохання головкома ЗСУ до Пентагону.

В окремому супровідному листі до Пентагона сторонній консультант SpaceX вказав, що компанія «зіштовхується з надзвичайно важким рішенням». “Не думаю, що у них є фінансова можливість надати якісь додаткові термінали або послуги на запит генерала Залужного”, – зазначив він.

Після того як SpaceX надала Україні доступ до Starlink, Маск отримав «широке визнання та подяку», хоча більшість терміналів та послуг супутникової системи було оплачено зі сторонніх джерел, йдеться у статті.

За даними SpaceX, наданими Пентагону, близько 85% із 20 тисяч терміналів Starlink в Україні були повністю або частково оплачені Польщею, Великобританією та США, а також краудфандинговими кампаніями та неурядовими організаціями. Вони ж сплатили близько 30% послуг із постійного інтернет-підключення, які, за інформацією SpaceX, коштують 4500 доларів на місяць. 70%, що залишилися, профінансувала сама компанія.

7 жовтня Маск повідомив у твіттері, що SpaceX витратила на постачання та обслуговування терміналів Starlink в Україні 80 мільйонів доларів, а до кінця року витрати компанії перевищать 100 мільйонів.

Вимога компанії Маска про оплату Starlink для України викликала роздратування у керівництва Пентагону, зазначає видання. Один із високопосадовців відомства заявив телеканалу, що SpaceX «має нахабство виглядати героями», поки інші платять так багато за їхні послуги, а тепер виставляє рахунки на десятки мільйонів доларів на місяць.

Як зазначає видання, про вимоги SpaceX стало відомо після повідомлень про масштабні збої в роботі Starlink під час українського контрнаступу, а також після скандалу, викликаного пропозиціями Ілона Маска щодо умов укладання миру між Росією та Україною.

Вперше про збої, що торкнулися лінії фронту, 7 жовтня повідомила газета Fіnancial Tіmes. У статті видання також повідомлялося, що збої призвели до «катастрофічної втрати зв’язку» між українськими військовими. У відповідь Маск не став спростовувати збої, заявивши , що те, що відбувається на полі бою, – секретна інформація. Джерело СNN, знайоме із ситуацією, розповіло, що збої вплинули на спроби ЗСУ прорвати оборону російських військ.

У SpaceX не відповіли на прохання видання прокоментувати нещодавні збої та звернення до Пентагону. Представник Маска не відповів на запит телеканалу. При цьому у твіттері бізнесмен прокоментував зауваження кореспондента KyivPost Джейсона Смарта, який зазначив , що стаття CNN вийшла після того, як колишній посол України в Німеччині Андрій Мельник попросив Маску «[відстати(посол вжив дещо інше слово)]» у відповідь на його пропозиції щодо перемир’я. Бізнесмен заявив : «Ми просто дотримуємося його рекомендацій».

В іншому твіті глава SpaceX зазначив , що компанія не просить відшкодувати попередні витрати на Starlink для України, але також не може «нескінченно фінансувати» цю систему і відправити ще кілька тисяч терміналів, кожен з яких обробляє даних до 100 разів більше за середній. “Цього просто не можна вимагати”, – написав бізнесмен.

Представник Пентагону Боб Дічі сказав виданню що міністерство “продовжує працювати над пошуком рішень для збройних сил України”.

Фото: колаж.

10/14/2022

K Nataliya:
Related Post