X
    Categories: Події

Расмуссен пояснив, чому для США вкрай важлива якнайскоріша перемога України

Колишній генеральний секретар НАТО та експрем’єр Данії Андерс Фог Расмуссен в інтерв’ю американському часопису Foreign Policy розповів, чому Сполучені Штати Америки не повинні вагатися, чи зволікати з допомогою Україні у тій кількості, що потрібна їй для перемоги над Росією.

На його переконання, забезпечення тривалого миру на території України має глобальне значення і це – в інтересах самих Сполучених Штатів.

Расмуссен підкреслив, що віна РФ проти України наново підняла питання оборони для урядів всіх країн Європи, а Фінляндію та Швецію підштовхнуло до вступу в НАТО.

“Війна продемонструвала, що Вашингтон залишається головним гарантом безпеки у Європі. Вона також засвідчила необхідність для демократичного світу об’єднуватися перед загрозою автократичних держав, які поводяться дедалі агресивніше”, – зауважив ексгенсек.

Основним стратегічним фокусом Сполучених Штатів залишається орієнтація на Азію та посилення конкуренції з Китаєм. Однак це буде набагато складніше, якщо Вашингтон буде пов’язаний із тривалим конфліктом у Європі.

“Найкращий спосіб уникнути цієї пастки – надати українцям все, що їм потрібно, щоби перемогти у цій війні. Після цього Захід має переконатися, що Росія ніколи не зможе напасти на Україну знову”, – аргументував Расмуссен.

Ексгенсек Альянсу зауважив, що він і сам є в складі групи, яка займається розробкою ідей гарантій безпеки для України, ця робота досі триває, але вже на даному етапі зрозуміло, тільки сильна з військового погляду Україна може стати перепоною до подальшої агресії з боку РФ.

“Тож США та союзники мають надати усе, чого Україна потребує для захисту своєї незалежності у довгостроковій перспективі. Якщо Захід не зробить цього – лідер РФ Володимир Путін не зупиниться на Україні”, – попередив Андерс Фог Расмуссен.

Розв’язка у війні Росії проти України, на його переконання, має глобальне значення, адже зараз диктатори в усьому світі пильно стежать за тим, як Захід реагує на ситуацію.

“Диктатори скрізь уважно стежать за конфліктом. Наразі Сполучені Штати дали рішучу відповідь і очолили потужну та єдину відповідь західного світу. З наближенням болісної зими ця єдність піддасться випробуванню. Захід має подвоїти свої зусилля, щоб Україна виграла як війну, так і подальший мир. Якщо це не вдасться, автократи скрізь будуть радіти”, – наголосив Расмуссен.

Фото: колаж.

09/04/2022

K Nataliya:
Related Post