X

Таня пішла і подзвонила в великі двері, за які жодного разу не заходила. Чоловік спочатку не зрозумів, що сталося, але не був таким гордим, як його дочка чи просто хотів чогось смачно поїсти

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Завжди в класі є дитина, яка найбідніше одягнена, що є причиною для сміху. Такою була Тетяна відколи себе пам’ятає – завжди доношувала за родичами одяг і мама наполягала аби вона ці обноски ще й відробляла – от не вчиться Марічка, то ти носиш її черевики – поможи з домашнім завданням. Як Таня мріяла мати щось своє і гарне і абсолютно не практичне, як от сумочка в Наталки – рожева, лакована, яка сяє на весь клас. Там Наталка тримає свої дитячі скарби, камінчики та браслетки.

– У Наталки тато закордоном, то вона може таку річ купити і ходити. А наш тато тяжко працює і зарплата у нього маленька і ще й невчасно виплачують, – пояснювала їй мама, але хіба то для дитини аргумент?

Особливо, коли Наталка постійно бере її на кпини та каже, що хто з нею дружитиме – набереться бліх. Тому вона дружить з книжками і мама цьому неймовірно рада:

– От будеш гарно вчитися, то вступиш до училища і матимеш стипендію. На неї зможеш собі будь-що купити.

Відтоді Таня мріяла про те, що вона матиме стипендію, і купить собі таку ж рожеву сумочку, хоч вона вже й виросла, але той колір її просто манить. Коли підійшов час випускних екзаменів, вона встигла добре заробити – всі хотіли аби вона пояснювала предмети і вона брала за таке репетиторство гроші, які ретельно ховала в коробці з-під цукерок.

Ще трохи і вона зможе купити собі гарне випускне плаття, може й рожеве, але головне, купить. Може, й на зачіску вистачить та на туфлі – ще поки не знає, але мрії полонили її щовечора і вона знала, що перетвориться на принцесу і тоді вже Наталка не зможе їй дорікнути блохами.

На Різдво Наталка тішилася новими обновками, бо тато повернувся з-за кордону і накупив купу усього, не скупився для улюбленої донечки. Після канікул Наталка хвалилася новеньким айфоном, не втрачаючи можливості задіти Наталку, мовляв, можна бути першою ученицею, але ніколи в житті й близько не тримати такого в руках.

Далі почалася вiйна і Наталка з мамою, набивши машину всім дорогим, що було в хаті втекли за кордон, батька не випускали і він й далі жив в порожній хаті.

Таня залишилася вдома, готувалася ще наполегливіше аби скласти ЗНО, батьки її були бюджетниками, тому не могли покинути роботу з такою мізерною зарплатнею. Через кілька місяців вона випадково побачила батька Наталки н вулиці і він якось помітно схуд.

– Та ще б пак, на одних бутербродах, навіть, з ковбасою, не дуже й поправишся, – відказала на звістку мама, – А ти віднеси йому голубців, їх багато – нам вистачить.

Таня пішла і подзвонила в великі двері, за які жодного разу не заходила. Чоловік спочатку не зрозумів, що сталося, але не був таким гордим, як його дочка чи просто хотів чогось смачно поїсти – взяв страву, а ввечері приніс і контейнер, і продукти на нову страву. Отак він почав у них і обідати, і вечеряти. А далі почав Тані приносити книжки, яких у неї ніколи не було:

– Бери, Наталка й так їх не читала, а ти, бачу, здібна дитина.

Таким чином, Таня й потрапила до кімнати Наталки, ніби й книжки віддати, але подивитися на її кімнату. А вона була захаращена речами, як збиралася так і залишила.

– Не дивуйся, вона практично завжди така… її кімната, – усміхнувся батько і було видно, що він за ними сумує, – Якщо тобі щось сподобалося – бери.

– Та ні, мені в дитинстві її рожева сумочка єдина подобалася, – відказала Таня.

Через кілька днів чоловік приніс їй рожеву сумку, але не дитячу: «На, бери. Мрії мають здійснюватися, тим більше в такий час».

K Nataliya:
Related Post