X

У Німеччині побудували будинок без рахунків за тепло і електроенергію: як виглядає це технологічне диво

Орендарі квартир платять щомісячно тільки фіксовану орендну плату, розмір якої не залежить від витрати тепла і електроенергії (правда, встановлена ​​верхня межа «безкоштовного» споживання – 3000 кВт * год електроенергії і 100 кубометрів води на рік на квартиру).

Будинок побудований за стандартом KfW-40. Це найвищий стандарт енергоефективних будівель німецького банку розвитку KfW, який приблизно відповідає критеріям «пасивного будинку». Будівля, в якій розташовано шість квартир по 90 кв. метрів кожна, відрізняється потужним зовнішнім утеплення і низькими втратами тепла. Розрахункова питома витрата теплової енергії на опалення / охолодження становить 21,9 кВт * год на квадратний метр.

Будинок оснащений сонячною електростанцією і потужними системами сонячного нагріву води. Ці пристрої займають весь південний схил покрівлі та балконні огородження. Всередині будівлі встановлені великий акумулятор тепла – ємкість об’ємом 20 тисяч літрів, а також батареї – накопичувачі електричної енергії. За допомогою сонця покривається приблизно 70% енергетичних витрат (тепло + електроенергія) в рік (13000 кВт * год).

Надлишки виробленої електричної і теплової енергії в період весна-осінь направляються на енергопостачання двох сусідніх будинків.

Відповідно до критеріїв німецького «Інституту сонячного дому» (Sonnenhaus Institut) будівля навіть вважається енергетично-автономною «самодостатньою», оскільки велика частина енергетичних витрат покривається за допомогою сонячної енергії на місці, і більшу частину року будівля може функціонувати в автономному режимі.

У той же час, звичайно, це – не автономія в повному розумінні слова, оскільки залишкову потребу в електроенергії і теплі забезпечують електричні мережі і газове опалення.

Орендна плата, в яку включено споживання електроенергії і тепла, становить 10,5 євро за квадратний метр. За інформацією забудовника, Wilhelmshavener Spar- und Baugesellschaft, це менше, ніж платять мешканці сусідніх будинків. Крім того, орендарі безкоштовно заряджають свої електричні автомобілі та велосипеди.

Всі квартири були орендовані ще до закінчення будівництва.

K Vasyl:
Related Post