fbpx

Вимушений безхатько виграв суд у справі про незаконний продаж його квартири у Києві

Киянин Юрій Синельник раптово став безхатьком – чоловіка викpали та примусили підписати документи, за якими декілька разів перепродували його квартиру.

Через якийсь час його відпустили, але виявилося, що йти йому нема куди. Ця історія почалася в 2015 році! Коли чоловік звернувся до відділу поліції в деснянському районі, то там порушили справу про викpадення, але не хотіли, за словами чоловіка, розслідувати справу щодо «квартирної мафії».

Минуло 7 років.

Завдяки роботі юристів “Української Гельсінської спілки з прав людини”, Дарницький районний суд Києва визнав недійсним нотаріально завірену довіреність та договір купівлі-продажу 2-кімнатної квартири 62-річного Юрія Синельника. Проте про покарання винних не йдеться.

“За результатами судового розгляду справи лише у 2022 році вдалося довести вимоги позивача та підтвердити доказами обставини, викладені у позові. Ця справа відображає те, що іноді захищати права людей доводиться буквально протягом декількох років. Рішення Дарницького суду є першою цеглиною в процесі повернення квартири законному власнику”, – пояснює адвокат, правозахисник Сергій Мовчан, який був автором позовної заяви до суду у 2018 році.

Адвокат Юрія Синельникова Сергій Левицький говорить, що таке затягування є неприпустимим в цивілізованих країнах.

“Оперативно виявити і припинити практику кожного “чорного нотаріуса” – прямий обов’язок Держави, як і здійснити справедливе відшкодування жеpтві порушення. Людину шість місяців тримають в лiсі на лaнцюгу, за цей час нотаріуси переписують її майно на злoчинців, а жеpтві в поліції радять звертатися до суду з позовом, бо у неї, бачте, цивільно-правові відносини невідомо з ким. Наша правоохоронна система важко хвоpа. І з війною, ясно, навряд чи варто очікувати змін на краще”, – говорить адвокат.

Юрій все ще не може повернутися в свою квартиру і продовжує жити, як і всі ці роки, на вулиці та у знайомих. Хоч він і є власником квартири, мусить чекати остаточного судового рішення в національних судах.

Фото: колаж зі світлин helsinki.org.ua.

10/12/2022

You cannot copy content of this page