fbpx

Аби кущі помідорів були здоровими, а листочки не скручувались, обробляю цим простим і доступним засобом

Аби кущі помідорів були здоровими, а листочки не скручувались, обробляю цим простим і доступним засобом.

Якщо листя помідорів і перцю почали закручуватися вгору, то, швидше за все, справа в нестачі міді або магнію. Можна підгодувати рослини розчином на основі мідного купоросу (1 ч. л.) і сульфату магнію (2 ст. л.).

Ці речовини потрібно розвести в 10 л води. На один кущ знадобитися 0,5 л добривного складу. У деяких випадках листя закручуються назовні, коли виникає надлишок вологи.

Згортання листків всередину говорить про те, що рослині бракує фосфору. Для приготування добрива потрібно 1 ст. л. суперфосфату, яку розводять у 5 л окропу. Склад настоюють 24 години, а потім доводять кількість рідини до 10 л. Кожен кущ томатів і перцю поливають 0,5 л цього розчину.

Листя можуть скручуватися всередину в результаті життєдіяльності шкідниками. Необхідно оглянути кущі і, в разі виявлення попелиці, павутинного кліща, білокрилки та інших комах, обробити рослини. Можна використовувати настій лушпиння цибулі.

Буде потрібна 1 склянка лушпиння на 10 л води, рідина повинна настоятися близько 24 годин, потім їй обприскують перець і томати. Процедуру слід проводити раз в 5 днів до повного зникнення шкідників. Для дезінфекції ґрунту застосовують 1%-й розчин перманганату калію.

Закручування листя в трубочки свідчить про недорозвинення кореневої системи або пошкодження коренів при пересадці. Рослини знаходяться в стресовому стані, через деякий час вони акліматизуються, і ці симптоми зникнуть. Якщо цього не сталося, врятувати рослини можна шляхом поливу стимулятором коренеутворення.

Листя перців і помідорів згортаються в спіраль, значить їм бракує цинку. Виправить ситуацію підживлення.

30 г суперфосфату і 50 г золи заливають 1 л води, засіб настоюють 1,5 години, після чого доводять кількість рідини до 9 л. Під кожен кущ виливають 0,5 л розчину.

Бурі плями або коричневі цятки на нижніх листках і їх скручування виникає при нестачі молібдену. Рослини підживлюють суперфосфатом і золою. Кислотність ґрунту нормалізується при внесенні золи, в результаті помідори будуть краще засвоювати фосфор.

Текст підготували – intermarium.news. Передрук без гіперпосилання на intermarium.news – заборонено.

You cannot copy content of this page