fbpx

Аби не викидати старе насіння, роблю з ним цю просту процедуру

Напевно вам доводилося хоч раз знаходити у своїх запасниках насіння з вичерпаним терміном придатності. Що робити: викидати його, не сподіваючись на хороший результат, або все-таки спробувати оживити?

Відповідь проста — багато старого насіння з перевищенням термінів придатності на 1-2 роки обов’язково потрібно висівати за стандартною процедурою, тільки попередньо правильно його до посадки підготувати.

Так, старе насіння сходить гірше, але дуже часто врожайність у таких рослин, навпаки, помітно вища. Таким чином, природа як би компенсує втрати, і це закладено на генетичному рівні.

Отже, я відновлюю прострочене насіння так, як це робили моя мама і бабуся:

 Прострочене насіння кладу в марлевий мішечок або ситечко і по черзі занурюю його в ємності з гарячою (тільки що скипіла) і холодною водою. Спочатку 5 секунд в гарячій, потім — 5 секунд в холодній воді.

Повторювати занурення слід по 5 разів в кожній мисці. Не бійтеся, що насіння звариться в гарячій воді. За 5 секунд з ним нічого поганого не станеться. Далі використовуйте старе насіння, яке пройшло контрастну обробку, як звичайне.

Звісно, стопроцентну гарантію результату я вам не обіцяю, але мій досвід показує, що саме цей спосіб є досить і досить ефективним.

Передрук без гіперпосилання на intermarium.news – заборонено.

You cannot copy content of this page