fbpx

Аби отримати гарний урожай буряка, потрібно знати ці кілька нехитрих секретів вирощування

Аби отримати гарний урожай буряка, потрібно знати кілька нехитрих секретів вирощування

Щосезону рекомендується садити буряк на новому місці. Повернути овоч у ґрунт, на якому він вирощувався, можна за 3 роки. Це обумовлено тим, що буряк вимогливий до родючості ґрунту і погано зростає на ділянках з бідною за складом землею. Під час формування коренеплодів рослина активно поглинає поживні речовини, виснажуючи ґрунт.

Додаткове завдання грамотної сівозміни — захист буряка від хвoроб і шкідників. За сезон у ґрунті накопичуються шкідливі личинки. Зміна місця посадки дозволяє уникнути повторного зaраження.

Рекомендації аграріїв зводяться до того, що кращі попередники буряків — посадки з огірками, горохом, картоплею, салатом, кропом або цибулею. Овоч отримує все необхідне на грядках, які у попередньому сезоні збагачували оргaнічними добривами. Підживлення підвищують родючість ґрунту, покращують його структуру. Органіка робить його більш пухким, повітропроникним, що відбивається на розвитку буряка.

Дотримання сівозміни і знання сумісності рослин сприяють ефективному розподілу садових культур на ділянці.

З чим можна садити буряки

Садити буряк можна і на окремій грядці, але прагнення заощадити місце і уникнути сезонних пустот підштовхує садівників до пошуку оптимальних сусідів серед овочів і зелені. Визначити, що краще вирощувати на додаток до бурякових рядів, можна, спираючись на вимоги до спільних посадок:

  1. рослини не повинні закривати одна одній сонячне світло;
  2. коренева система зростаючих поруч культур повинна розташовуватися на різних рівнях;
  3. поруч слід садити рослини з подібними вимогами до складу ґрунту, його структури, кислотності.

Для вирощування буряка разом з іншими овочами слід вибирати сорти з циліндричними коренеплодами. Подовжена форма займає менше місця.

Висаджувати на грядці з буряком можна зелень, наприклад, кріп, редис, цибулю на перо або часник. Короткий період вегетації цих рослин дозволить бульбам розвиватися після того, як мине збір врожаю “сусідів”. Важливо, щоб гичка отримувала достатньо сонячного світла, не затінювалась іншими культурами. Вирощування буряків з країв овочевих грядок з високорослими рослинами полегшує культурі доступ до світла.

Практикується спільне вирощування овоча з картоплею. Бурякові посадки розташовують по краях міжрядь. Посаджена на одній грядці з огірками або картоплею культура повинна мати достатньо місця для розвитку коренеплодів. Огірки поруч із буряковими рядами слід забезпечити вертикальною шпалерою. У іншому випадку потужне листя створить затінок, бульби зростуть дрібними і несмачними. Непогано ладнає буряк із помідорами та капустою.

Обираючи супутників буряка на городі, бажано враховувати принцип чергування культур:

  • після рослин із розвиненим корінням, що йде вглиб, садять культури з поверхневою кореневою системою;
  • попередники і послідовники не повинні мати схильність до однакових захворювань і шкідників;
  • вибагливі до живильного складу ґрунту рослини садять перед культурами з низькими вимогами до нього.

Що садити після буряків

Наступного сезону після збору врожаю коренеплід висаджують на нове місце. Грядки, що звільнилися від буряка, засівають іншими овочами і зеленню. Серед бажаних послідовників — картопля, бобові, томати, перець, баклажани. Ці рослини заповнюють баланс мікроелементів у ґрунті, відновлюють його структуру і склад.

Не рекомендується садити після бурякових грядок моркву, цибулю і часник. Вимоги до родючості ґрунту у них практично збігаються, тому послідовникам може не вистачити поживних речовин. Наступного року можна садити багато рослин після буряка, якщо восени збагатити землю органічними і мінеральними добривами.

Бурякові грядки залучають небезпечного шкідника — нематоду. Позбутися паразита допомагає посадка чорнобривців, настурції та цикорію, які відлякують хробака своїм ароматом.

Садити буряки на ділянці слід відповідно до правил сівозміни, з урахуванням оптимальних попередників і сусідів. Грамотне комбінування посадок буряка з іншими овочами і зеленню дозволяє не лише оптимізувати площу городу, але і домогтися підвищення врожайності коренеплодів.

You cannot copy content of this page