fbpx

Антимонопольний комітет назвав нові чинники паливної кризи

Антимонопольний комітет України (АМКУ) зробив висновки після дослідження причин виникнення дефіциту пального у травні 2022 року. На думку експертів, фізичне руйнування НПЗ та інфраструктури не стали головною причиною кризи, а є тільки одним із факторів. Основні причини не нові – це багаторічна залежність від поставок пального з Росії та Білорусі і поганий технологічний стан НПЗ.

За її словами голови АВКУ Ольги Піщанської, згідно з отриманою інформацією, дефіцит палива дійсно могли спричинити наслідки війни. Однак комітет “автоматично не виключає існування й інших суб’єктивних факторів, які могли поглибити кризу”.

“Кілька років АМКУ попереджав про глобальну загрозу стабільного постачання нафтопродуктів в Україну, оскільки близько 80% нашого ринку наповнювалося з росії та білорусі», – сказала вона.

Також розвиток нафтопереробної галузі в Україні значно гальмувала низька інвестиційна привабливість і як наслідок застаріла матеріально-технічна база, вважає посадовиця.

Хоч зараз постачальникам вдалося частково вирішити проблему із насиченістю ринку паливом, але для його стабілізації необхідні комплексні заходи:

• диверсифікація джерел постачання;

• сприяння поновленню виробництва нафтопродуктів вітчизняними НПЗ;

• створення стратегічних запасів;

• введення у дію сучасного моніторингу ринку тощо.

“Також… АМКУ пропонував розвивати біржову торгівлю, за аналогією з тим, як зараз продається через біржі газ чи електроенергія. Це могло б стати дієвим інструментом для балансування ринку та запобігання спекуляціям на ньому”, – вважає Піщанська.

В офісі президента більш оптимістичні і вважають, що паливна криза закінчиться протягом місяця. Про це в ефірі телемарафону заявив заступник голови офісу президента Ростислав Шурма.

“Ситуація дійсно покращилася. За дизелем у деяких регіонах вона в принципі вирішена. Ситуацію з бензином буде вирішено максимум протягом місяця. Ми очікуємо, що протягом 3-4 тижнів проблем з наявністю та чергами бути не повинно”, – запевнив він.

Фото: tvoemisto.tv.

07/14/2022

You cannot copy content of this page