fbpx

В Європі дозволили використання українських водійських прав

Міністерство внутрішніх справ України повідомило, що Євросоюз дозволив українцям зі статусом тимчасового захисту користуватися українським водійським посвідченям. Українці не повинні обмінювати посвідчення протягом усього періоду перебування під захистом.

Громадянам України можна користуватися водійськими посвідченнями старого зразка (оформленими кирилицею) без наявності завіреного перекладу або міжнародного посвідчення водія, але при цьому треба мати документ для підтвердження особи.

Навіть дозволено користуватися виданим вперше на 2 роки українським водійським посвідченням у разі закінчення терміну його дії (чинними є посвідчення, які не були обміняні з початку 2022 року, всі інші – підлягають обміну на території України), – кажуть в міністерстві.

У разі втрати або викрадення українського посвідчення, українці можуть отримати без складання іспитів тимчасове (на період перебування під захистом) водійське посвідчення зразка ЄС. «Однак знадобиться отримати підтвердження від української влади щодо дійсності прав і надати довідку, яка підтверджує фізичну і психологічну готовність сідати за кермо», – кажуть в МВС.

“Це значно полегшує навантаження на компетентні органи держав-членів ЄС, оскільки їм не доведеться обмінювати мільйони українських водійських посвідчень”, – пояснили в міністерстві.

Для водіїв вантажівок і автобусів можливе працевлаштування в ЄС після короткого курсу навчання і здати тест. Потім вони отримають дозвіл працювати в Євросоюзі, поки діє статус тимчасового захисту.

Фото: РБК.юа.

08/11/2022

You cannot copy content of this page