fbpx

– Чупакабра!!!, – Орися бігла по вулиці і на всі голоси сповіщала, що до всього іншого у села ще й ця напасть з’явилася, – Наталко! Ти чула? У Марії Мацюхової всі кролі поїло?

– А в Параски Козубихи козу з козенятами!, – мало не з повітря матеріалізувалася ще одна сільська пліткарка Анна.

Історія була класична: виходить Марія доїти корову, насипала курям, дала свині і вже пішла до кролів, як ось лежить їхній кріль Мартин без кpовиночки в тiлі. Але поки вона розбудила чоловіка. То кричала на цілу вулицю і з кожного паркана вигулькувала голова, яка не просто чула про Чупакабру, а чула про неї з усіх віддалених хат у селі. Чомусь вони порахували, що ті господи, які вкінці села, ті й найбільше постраждали від чупакабри.

Отож, люди в селі того дня мали роботу: ловити кури та запихати до курника, забивати стайні дошками, перевіряти горища, поштурхувати пса, бо ніразу не гавкнув, як в селі така біда. То за що його годувати. Не дісталося, хіба, котам, бо вони завчасно втекли.

Далі газди ще сварилися, бо хто мав городити ту чи іншу ділянку городу, а дехто розгородив. Коли орав і не поставив на місце. Колотилося цілий день і колотилося ще й би ніч, але ось Василь Мацюхів прийшов до генделика і замовив чарочку, а далі почав оповідати.

– Ви розумієте? Я приходжу вчора до клітки, даю йому їсти. Потім знову подивився, а він здувся. Думаю, отут трохи проб’ю і все спорсне, але де… Отак мій найкращий кріль і пропав. Але та язиката жінка, ні аби спитати, то вже на пів села розголосила про чупакабру…

Село ще цілу ніч гуділо, особливо старалися чоловіки, які пригадали й своїм жінкам всі недоречні слова, які ті кидали їм. Ще пригадали, що прийдеться додатково попрацювати аби повіддирати дошки, якими забили кучі і двері:
– От вигадав бог жінку аби чоловік мав роботу, – не один казав та пихтів з молотком та ломом.

Жінки мовчки те слухали, бо й, справді, вину свою відчували. Щоб на комусь зігнати злість, вони вирішили кликати Марію Мацюхову Чупакаброю.

Фото Ярослава Романюка.

You cannot copy content of this page