fbpx

Для гарного росту рослин дуже важливий відповідний рівень кислотності ґрунту. Як відрегулювати?

Для гарного росту рослин дуже важливий відповідний рівень кислотності ґрунту. Це дасть змогу їм ефективно засвоювати поживні речовини. Щоб відрегулювати рівень pH ґрунту, слід визначити, які зміни потрібні. Для цього спочатку визначають тип ґрунту. Він може бути грудкуватим, пухким або щільним. Останній містить багато глини і важче піддається змінам.

Легше змінити пухкий ґрунт.

Кислотність ґрунту позначається pH. Останній може приймати значення від 0 до 14, причому нейтральна (ні кислотна, ні лужна) земля має величину рН7. Лужна має рівень pH вище 7, а значення нижче 7 відповідають кислій. Більшість рослин добре розвиваються з рівнем pH в інтервалі 6-7,5, як і дощові черв’яки та мікроорганізми, котрі сприяють їхньому росту.

Якщо ґрунт виявився занадто кислим (рН менше 7), можна додати луг. Найчастіше для підвищення рівня pH ґрунту застосовують речовини, отримані з порошкоподібного вапняку або вапна, які можна придбати в більшості садівничих магазинів. Вапно буває трьох видів: порошкоподібне, гашене та у вигляді гранул. Щоб вибрати, яке вапно потрібно купити, слід орієнтуватися на тип ґрунту та його вологість.

Порошкоподібне негашене вапно складається з дрібних частинок і легко вбирається ґрунтом. Вапно у вигляді гранул легше вносити, однак воно не так ефективно змінює рівень pH ґрунту.

Гашене вапно (пушонку) слід використовувати лише для дуже кислих ґрунтів, тому що воно легше розчиняється у воді і може швидко збільшити pН.

Вапно можна перемішати з ґрунтом граблями або культиватором.

Деякі сорти вапна містять корисні для рослин добавки, наприклад, доломіт, який являє собою суміш карбонатів кальцію і магнію. Однак вапно з доломітом слід застосовувати тільки в тому разі, якщо в ґрунті не вистачає магнію.

Вапно слабо впливає на сухий ґрунт, тому його потрібно регулярно поливати.

Для зниження кислотності ділянки використовується і деревний попіл. Цей луг містить такі корисні мікроелементи, як кальцій, калій, фосфати і бор. Однак попіл не такий ефективний, як вапно. Втім, з часом він може значно підвищити рівень pH ґрунту.

Попіл добре підходить для піщаних ґрунтів.

У разі високого рівня рН, тобто залуженого ґрунту, також слід подбати про відповідні корегування.

В цьому випадку використовуються органічні матеріали — торф, соснова глиця, компост або витриманий гній. Однак для цього може знадобитися не один рік. Органічні матеріали сприяють і поліпшенню дренажу та аерації ґрунту.

Ще один спосіб підвищити кислотність ділянки полягає в тому, щоб додати сірку. Ефективність сірки залежить від безлічі факторів, у тому числі вологості, температури і наявності бактерій. Оскільки ці чинники часто непередбачувані, після додавання сірки може минути кілька місяців, поки вона знизить рівень pH землі.

Підвищує кислотність також сульфат алюмінію. Ця сполука миттєво робить ґрунт більш кислим завдяки хімічній реакції з участю алюмінію. Зважаючи на це, багато садівників-аматорів, у яких невеликі ділянки, вважають за краще застосовувати сульфат алюмінію, а не органічні матеріали або просту сірку. Принагідно зауважимо, що оскільки сульфат алюмінію дуже швидко змінює рівень pH ґрунту, то дещо складніше контролювати його кислотність.

Щоб органічний матеріал, сірка або сульфат алюмінію дали результат, їх слід перемішати з ґрунтом. Можливо, органічний матеріал доведеться додавати кілька разів, в залежності від рівня pH ґрунту. Перевірте кислотність, перш ніж використовувати матеріал повторно.

Не додавайте занадто багато сірки або сульфату алюмінію.

Щодо норм внесення цих матеріалів для підвищення кислотності ґрунту, слід зважати на рівень рН.

Після підживлення рослин підкислювальними матеріалами обдайте їх водою. Якщо сірка або сульфат алюмінію потраплять на листя, їх слід змити із садового шланга, інакше можуть з’явитися опіки листя. Крім того, після поливу додана речовина краще просочиться у ґрунт.

За матеріалами – Добрий Господар.

Передрук матеріалу без гіперпосилання на Intermarium.news заборонений!

Фото – ілюстративне.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page