fbpx

Для хорошого врожаю, і гарних здорових кущів, додаю лишень кілька крапель цього засобу на відро води. Огірочки, перці, помідори, полуниця радують і дивувують врожаєм

Для хорошого врожаю, і гарних здорових кущів, додаю лишень кілька крапель цього засобу на відро води. Огірочки, перці, помідори, полуниця радують і дивувують врожаєм.

Рецепти розчинів йoду для городу і важливі застереження. Чому йoд з овочами і ягодами дружить

Йoд бере участь у біологічних процесах. В житті рослин він також виступає помічником. Його недолік не дуже помітний, але якщо його трохи додати в ґрунт, він підсилить процеси азотного обміну, тобто по суті цей мікроелемент виконує функції азотистих добрив. Водночас йoд працює як антисептик, знищуючи шкідливі мікроорганізми на листі рослин і в ґрунті.

Йод і помідори

На початку сезону, йод допоможе городникові виростити здорову, міцну розсаду томатів. Для цього потрібно зробити простий розчин звичайної дощової води і всього лише однієї краплі йoду з медичної піпетки. Воду з йoдом перед поливом потрібно ретельно перемішати для досягнення максимальної однорідності розчину.

Розчином йoду добре поливати розсаду томатів, баклажанів і перцю. Така підгодівля дозволить рослинам зміцніти, рости здоровими, а надалі сформувати великі смачні помідори та інші овочі. Для молодої розсади буде достатньо одного поливу.

Після висадки розсади в ґрунт можна також підтримати її за допомогою йoду, проте технологія поливу і концентрація розчину потрібні інші. У цьому випадку, відразу після висадки розсади в ґрунт під кожну рослину підливають по одному літру розчину у пропорції: 10 літрів води на 3 краплі йoду.

Як захід боротьби з фітофторозом на пасльонових (помідори, картопля, баклажани) можна провести таку обробку: змішати 10 літрів води і 40 крапель йoду, додати до них літр сироватки і одну столову ложку перекису водню, потім обробити розчином кущі. Обробку необхідно проводити у вечірній час через кожні 10 днів.

Йoд і огірки

Тепер трохи про те, як можна використовувати йод при вирощуванні огірків. У відро наливають 9 літрів води, а потім один літр нежирного молока і 12 крапель йoду. Даємо розчину постояти кілька хвилин, гарненько перемішуємо його, переливаємо в обприскувач і проводимо повноцінне купання огіркових кущиків, а також ґрунту під ними.

Така обробка допоможе знищити спори несправжньої борошнистої роси на огіркових посадках. Крім того, йoдовмісні засоби використовуються для профілактики пожовтіння листя огірків, сприяють омолодженню батогів. Проводити обробку можна через 10 днів у травні — червні.

Ще для підтримки огірків можна зробити такий варіант розчину: натираємо на тертку 20 грамів простого господарського мила (без відбілювачів і барвників), додаємо до нього 1 літр сироватки або молока + 5 крапель йoду. отриману суміш виливаємо в відро води. Також застосовується для профілактики грибкових урaжень.

Йoд і капуста

Капуста також любить йoд. Наступне підживлення зміцнить і оздоровить капустяні грядки: візьміть 40 крапель йoду на відро води і полийте розчином капустку, у якої лише почали формуватися головки.

На одну рослину використовуємо один літр розчину.

Йoд і полуниця

Наступна обробка розчином, що містить йoд, допоможе захистити полуницю і садові суниці від сірої гнилі, а також активізує життєві сили кущів. До початку цвітіння обробіть кущі наступним розчином: в 10 літрах води розчиніть 10 крапель йoду і ретельно перемішайте.

Обприскувати краще у вечірній час. Обробок потрібно провести дві — три з інтервалом у 10 днів.

Важливі заходи

Важливо пам’ятати, що йод хороший, але в міру. Його надлишок шкідливий як рослині, так і для людини. Рослини акумулюють сполуки йoду, віддаючи частину плодів, які ми вживаємо в їжу. З цих міркувань з поливом йoдовмісними розчинами їстівних культур важливо не переборщити.

You cannot copy content of this page