fbpx

До бабусі хоч не їздь – «Коли ти вже заміж вийдеш? Я в твої роки…» і починаються такі дивні розповіді, що зараз це виглядає смішно

– А що ти смієшся? Що смієшся? Я, коли дівувала…

Моя бабуся Ірина вважалася на селі красунею, то не дивно, що вискочила заміж в п’ятнадцять років, чим неймовірно пишалася:

– Було мені п’ятнадцять і почали сватів до нас засилати, то й я й вибрала Михайла.

Її пишання дуже дивне, бо потім вона всі життя діда шпетила, що він всі її молоді роки з’їв і не обтерся. Але, видно, на той час, чим довше дівчина дівувала, тим менше варіантів вона мала, проте, чому бабця вибрала красеня Михайла, а потім все життя жалкувала?

Історія дуже дивна. Але на цьому ґрунтувалося її подальше життя.

Отож мала моя бабця подругу Мариську і вона переказувала їй всі привіти від хлопців, бо мала старшого брата, до якого ті хлопці й сходилися.

– Питався за тебе Петрусь, казав, що як підеш на танці, то візьме тебе танцювати,- говорила вона, а Ірина аж шарілася від радості.

Петрусь був гарним та з доброї родини, його тато був сільським головою, тому мама Ірини, моя прабабуся, була просто в захваті від того з ким в майбутньому породичається.

Отак собі молоді гуляють, як Марися приносить новину, що Петрусь, виявляється, не йшов до армії. На той час це був сильний ганж для хлопця і саме цей смішний факт став для вибору моєї бабці вирішальним!

– Як то до армії не йти? Кожен хлопець тоді йшов в армію і дівчата на нього чекали та листи писали.

Отак моя бабця «посортувала» на всю свою 15-річну голову і вибрала найкрасивішого хлопця на селі.

– А Михайло і в армії був, і мене любив, а сильний такий – на руках мене як пушинку носив!

Отака була моя бабця пре розумна в молодості, а тепер мені, тридцятирічній жінці з вищою освітою, радить, які в мене мають бути критерії аби вибрати собі чоловіка.

І в своєму прагненні мене оженити вона настільки категорична і настирлива, що це починає дратувати:

– Ну, на твоєму віку ти вже за хлопця заміж не вийдеш, то шукай удівця. Хай буде і з дитиною, бо тобі нема чого перебирати. Маєш чоловікові поступатися та поважати його…

Отак мені править, але я згадую, як вона за дідом чобітьми кидала, коли він їй холодець вилив у помиї .

– Бо я мала право, я за нього дітваком вийшла, – каже мені на зауваження.

Але якщо їй вколоти, що за Петрусем ніхто чобітьми не кидає, то вона стає геть інакшою.

– Петрусь мав тата при посаді і такі не пропадуть, а ми не маємо перебирати. А маємо дякувати Богу за те, що є і що маємо.

Просто дивовижно, як людина, у якої за плечима доволі невдалий досвід стосунків, досвід вибору, безглузді критерії, може іншій жінці диктувати чинити так само!

Вибрати якогось чоловіка, який має один плюсик в цілій вереті мінусів і вважати, що надалі не треба його критикувати та треба лише його слухатися!

І далі будуть робити безглузді рішення, які будуть ґрунтуватися на цьому невдалому виборі чоловіка, які будуть наростати лавиноподібно.

Я вже не здивована, що моя мама теж не дуже має вдалий шлюб, але живе з батьком тридцять п’ять років і теж тим пишається! Мовляв, так живу аж стільки років – до кого бігти за медалькою?

А нагородження і визнання нема ні при житті, ні в іншому житті не буде.

Якщо й буде такий Оскар за марно прожите життя, то його точно вручать моїй бабці і мамі, а ще прабабці, якщо вірити бабусі. Отк вони всі вийдуть, поклоняться і почнуть дякувати одна одній за те, як навчили промарнувати своє життя з нелюбим чоловіком.

– Дякую, дуже дякую.

Фото Ярослава Романюка.

You cannot copy content of this page