fbpx

Едуард озирався на всі боки, ніби боявся, що хтось може його побачити і одразу про все здогадатися. У руці він стискав складену навпіл вирізку з газети

В оголошенні говорилося: «Спадкова чаклунка Інга. Приворот, відворот, зняття вінця безшлюбності, змова за гроші». Едуард не пішов би до першої пройдисвітки, але саме цю чаклунку йому рекомендував знайомий з тенісного клубу, який нещодавно виграв велику суму грошей у лотереї.

— Я тобі присягаюся! – казав він. — Тільки я вийшов від неї, як одразу купив квиток, і він виявився виграшним!

До грошей Едуард був байдужий. Небайдужий він був до сусідки Маринки, яка була одружена, втім, як і він сам – п’ятнадцять років як у шлюбі. Як там кажуть, сивина в бороду? Нехай так, але Едуард був готовий йти на крайнощі, щоб завоювати серце Марини. Всі звичайні способи він уже використав — букет червоних троянд, постійні компліменти в ліфті і походи за сіллю рівно в той час, коли чоловік Марини був на службі. Але нічого не допомагало. І ось він зважився — в одну кишеню поклав фотографію Марини, в іншу — п’ять тисяч, рівно по прайсу. І пішов за увагою коханої.

Двері відкрила невизначеного віку жінка з довгим гладким волоссям кольору воронячого крила та яскравими зеленими очима, що сяють з-під густо нафарбованих вій. Довга смарагдова сукня ідеально доповнювала її містичний образ.

Чаклунка зміряла його важким поглядом і сказала:

— Проходь.

У коридорі було похмуро, і він рушив слідом за нею на світло, що мерехтіло в дальній кімнаті. Кімната була така, як він і уявляв: на стінах висіли опудала тварин і пучки трав, свічки, що горіли всюди, на столі кришталева куля і колода карт. Чаклунка вказала на стілець, і Едуард з побоюванням опустився туди.

— Тобі не потрібні гроші, — ствердно заявила чаклунка. – Значить, прийшов за коханням. На кого ворожити?

Едуард дістав з кишені фотографію і затиснув її в долоні.

— Ось, — сказав він. – Маринка, моя сусідка. Ми з нею – споріднені душі, створені одна для одної.

Чаклунка розглянула пухкі губи витонченої блондинки, оцінила її тонку талію і рівний ряд білосніжних зубів у бешкетній і трохи хижій посмішці.

— І що заважає возз’єднатися двом половинкам, створеним один для одного? — Поцікавилася вона, притримуючи фотографію кінчиками довгих нігтів, покритих мерехтливим фіолетовим лаком.

— Таж у неї є чоловік, — з жалем повідомив Едуард. Про свою дружину він вирішив не згадувати – яке вона має відношення до цієї справи?

Чаклунка заплющила очі і провела рукою над полум’ям свічки, а потім над фотографією.

— Я повинна тебе попередити — зворотний приворот буде коштувати вдвічі більше, тому краще добре подумати, перш ніж починати.

— Я подумав, — сказав Едуард. — Зворотний не знадобиться.

— Як знаєш. Але давай я зроблю тобі розклад, щоб упевнитися.

Вона простягла Едуардові колоду і сказала:

— Тягни.

Він витяг карту, потім ще одну і ще. Коли на столі було вісім карт, чаклунка прибрала колоду вбік. Потім вона довго дивилася на карти і, нарешті, почала:

— Бачу в тобі багато сміливості у минулому. У п’ять років ти витягнув цуценя з ополонки і сильно застудився.

У Едуарда від цих слів шкіра вкрилася мурашками – справжня чаклунка! Ніхто не міг знати таких подробиць про нього.

— В десять років ти взяв на себе провину за якусь дівчинку. Савіцька? Саміцька? Не можу розгледіти, — ніби придивляючись до чогось, міркувала чаклунка. — Про Одесу розповідати?

— Давайте це пропустимо, — попросив Едуард, ледве вимовляючи слова пересохлим ротом.

— Добре, перейдемо до сьогодення. У тебе все добре, вдала кар’єра, дружина, двоє дітей – хлопчик і ще один хлопчик.

Едуард як не вдивлявся в карти, не міг зрозуміти — як вона там все це бачить?

— Не вистачає, тобі, тільки твоєї другої половинки — сусідки Марини, — сказала вона. — Що ж, у майбутнє дивитимемося?

Едуард з побоюванням кивнув головою.

— Майбутнє у тебе невизначене. Одна дорога дуже довга, але туди не потрапити, дуже складно.

– Як це не потрапити? – засмутився Едуард. — А як же приворот?

— З приворотом все буде як треба, — пробурчала чаклунка. — Тут багато розуму не треба. Той шлях інший.

Там у тебе твоя справжня дружина, онуки, будиночок на річці, собака, здається, англійський сетер. Нічого цікавого. Другий шлях простіший, він на тебе й чекає. Бачу тебе з молодою білявкою.

Після цих слів Едуард задоволено закивав, а чаклунка продовжувала:

— Бачу у вас двох діток, двійнят. На тебе чекає багато роботи, не так просто забезпечити таку розкішну жінку та її коханих.

— Коханих? – здивувався Едуард.

— Ну а як же – тобі буде п’ятдесят, їй тридцять із хвостиком. Через десять років бачу у тебе проблеми з самопочуттям. Ну і сам розумієш. Але ти не бійся, вона буде з тобою, ти добрий батько, бачу, як дбатимеш про дітей, любитимеш їх.

— Ви зараз про яких дітей? – заплутався Едуард.

— Про дітей від другого шлюбу. Про тих, що від першого подбає інший – бачу поруч із твоєю дружиною високого чоловіка у формі. Військового. Вона не перешкоджатиме розлученню, ти і так їй уже набрид гірше пареної редьки.

— Як це набрид? – образився Едуард.

— Ну тобі краще знати — так карти кажуть, — розвела руками чаклунка. — Гаразд, переходимо до головного — зараз я зроблю дещо, і Маринка буде твоя.

Едуард відсмикнув руку з фотографією і запитав:

— А чи можна мені подумати?

— Можна, тільки швидше. До мене, знаєш, яка черга?

Едуард гарячково почав прикидати: «Квартиру доведеться залишити дружині та дітям, а де вони з Маринкою житимуть? Цю квартиру поділить із чоловіком чи як? А що якщо справді діти? Він згадав безсонні ночі, коліки, дитячий садок зранку. Ні, на такі подвиги він не готовий. Може, Маринка не любить дітей? Але ж ворожка сказала точно. Її слова про любчиків він взагалі не хотів згадувати.

Едуард дістав гроші, поклав їх на стіл і сказав:

— Ви мені вибачте, але краще, мабуть, не треба. Скажіть, а що там за військовий крутиться біля моєї дружини?

Чаклунка суворо подивилася на нього і промовила:

— Дев’ять тижнів щоп’ятниці води дружину в ресторан, на концерт чи ще кудись. І військовий той зникне, він тільки по п’ятницях вільний, втомиться чекати.

Едуард кивнув і вийшов.

Біля під’їзду викинув у сміттєвий бак пом’яту газетну вирізку та фотографію усміхненої Марини.

Увечері Інга зняла перуку, змила косметику, вийняла зелені контактні лінзи. Що ж, сьогодні у неї непоганий улов. Даремно Марія Іванівна говорила, що вона, Інга Соловко, кругла трієчниця, нічого у своєму житті не досягне. А Едік, звичайно, змінився, так постарів. Гарний він чоловік, і його дружину вона теж пам’ятала, чудова така дівчинка. Ох і ревнувала тоді його Інга! Нині смішно згадувати. Вона подивилася в дзеркало на свої блакитні очі і подумала — а чи не час їй на заслужений відпочинок? Купить будиночок у селі, розводитиме кіз. З цими думками вона й пішла додому, де на неї чекали кіт породи сфінкс і пара канарок.

Pryvit, sum!

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page