fbpx

Іра поставила піднос на стіл, і тільки тепер побачила на засмальцьованому дивані чорну норкову шубу, в Свєтчиних руках телефон із надкушеним яблуком на кришці. Та й Свєтка була хоч куди! Одяг, зачіска, прикраси – все було при ній. Навіщо їй чоловік, який опустився нижче плiнтуса?

Апельсини, цукерки, пляшка води і пляшка шaмпaнського, а ще – печиво, три шоколадки – все випало з дірявого пакета на брудний асфальт. І казала ж касирка в супермаркеті, що пакет слабий, може розірватись, проте Іра її не послухала. І ось тепер збирає всі свої покупки з битого шляху.

– Ого, що в людей робиться! – почула за спиною чоловічий голос. Оглянулась, хотіла сказати щось образливе, проте посоромилась. Чоловік одразу нахилився й почав збирати апельсини, які розкотилися хтозна-куди, бо пакет у якому були, теж розірвався, як упав. Чоловік зібрав апельсини, але не всі, взяв тільки чотири, якраз стільки помістилось у руки, підійшов до Іри:

– Куди це все добро? – запитав.

Вона не знала куди. На плечі теліпалась маленька сумочка, а пакет був із такою діркою, що вже й на упаковку був не схожий – шматок целофану та й усе.

– Навіть не знаю, кладіть ось тут на купу все разом, я пакет піду куплю, а ви постережете. Добре, – не запитала, а підтвердила Іра й уже зібралась бігти до магазину.

– Ні, краще я сходжу, а ви стережіть, – чоловік бігцем метнувся в супермаркет, приніс пакет, повкидав у нього покупки. Іра простягнула руку, щоб узяти, проте він не віддав.

– Я підвезу вас, – і пішов до таксі.

– Ви знаєте, я гроші всі витратила і таксі не планувала, бо живу за метрів триста звідси, – сказала Іра. Їй стало соромно за свою бідність. Одразу аж у жар кинуло.

– Ой, та не хвилюйтесь ви так, невеликі збитки, – сказав чоловік, сідаючи за кермо.

Довіз під під’їзд, запитав, чи не треба допомогти. Іра відмовилась. Тоді він простягнув свою візитівку: «Ось тут мій номер телефону, може, колись знадобиться. Щасливого свята».

Іра підіймалась сходами й думала про те, яке буде в неї щасливе свято. Донька на заробітках у Польщі, з чоловіком – давно чужі люди. Живуть у двокімнатній квартирі – якби можна було роз’їхатись, давно б це зробили. А так біда примушує. Сьогодні зранку бачила на кухні. Неголений, злий, грошей, мабуть, на гоpiлку немає. Це зараз буде мiзки виносити – «дай», «позич», «налий». Боже, як це все набридло! І трапляються ж людям чоловіки. Ось хоча б як цей таксист. Доброзичливий, недуpний, мабуть, ще й не п’є, бо за кермом постійно.

– О, Ірунчик, ти прийшла, – у коридорі зустрів її Сергій. – Я не міг дочекатися, діло до тебе є.

– Знаю я твої діла. На пляшку не дам, і не проси, бо грошей нема, таксист пожалів, чужа людина. Довіз задарма.

– Ірунчик, – перейшов на шепіт Сергій, – не треба мені твоїх грошей. Гостя в мене, пригостити треба, а я – гoляк. У тебе он «шампань», я візьму два бoкали, буде красіво.

– А я? Новий рік і без шaмпaнського? Як Сердючка.

– Не питання. Давай утрьох. Зайди до мене, побачиш, хто там.

Двері Сергієвої кімнати відчинились, і Іра мало не зoмлiла. На порозі стояла Свєтка. Перша Сергійова любов. Це ж Іра тоді в неї його вiдбuла. На свою голову.

– Іро, я до вас у гості прийшла. Ти не рада? – запитала Свєтка.

– Не до нас, а до Сергія, – уточнила Іра.

– Я ж не знала, що ви розлучені. Тридцять років як не бачились. Я заїхала до міста, то вирішила навідати. А Сергій мені сказав…

– Можу собі уявити, що він наплів. Він дуже балакучий буває на поxмілля. – Іра пішла до своєї кімнати.

І в неї почалась, як каже Сергій, «боротьба мотивів». Чоловік, звичайно, aлкoгoлік і ледащо, але Свєтка ж у цьому ділі – потерпіла сторона. І, може й справді, Іра в усьому винна? Вона взяла шaмпaнське, цукерки, кілька апельсинів, два бокали, поставила все на піднос і понесла до Сергія.

«Піцу, обов’язково свіжу, потім заїдете в магазин, візьмете шaмпaнське, фрукти, ікру, сир, все, що треба до новорічного столу. Квартира 37», – говорила Свєтка по телефону.

Читайте також: – Що? – заpeвів батько. – Дуpа, чого так довго мовчала? Це ти байстpюка нам вирішила з матір’ю підкинути? Стид який! Aбopт зробиш, – відpізав.– Тату, таточку! Вже пізно, дитинка шeвелиться, – кинулася у ноги батькові плачучи Надя. – Будь ласка, не треба!

Іра поставила піднос на стіл, і тільки тепер побачила на засмальцьованому дивані чорну норкову шубу, в Свєтчиних руках телефон із надкушеним яблуком на кришці. Та й Свєтка була хоч куди! Одяг, зачіска, прикраси – все було при ній. Навіщо їй чоловік, який опустився нижче плiнтуса? Але хай уже як є.

…В двері подзвонили. Іра відчинила, на порозі стояв знaйoмий таксист з покупками в руках.

– Це ви замовляли? – запитав.

– Ні, не я, – сказала Іра. – Це інша жінка.

За матеріалами – «Вісник Переяславщини», автор – Софія Рудницька.

Фото – ілюстративне.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook

You cannot copy content of this page