fbpx

Коли Василина читає свій гороскоп, то мало йому вірить, бо ніякої жаги до подорожей, що приписують Стрільцям, у неї немає. Може, колись була, але зараз вона забилася в куток і тихенько микає на собі волосся, коли треба десь їхати. Найперше, сама Василина лякається, що треба кудись їхати, бо

Після «бо» йде ціла низка пунктів, які відбивають будь-яке бажання взагалі їхати, а про якесь міфічне задоволення від цього процесу – ні, не чули.

Тому, вона дуже довго вагається, коли треба кудись поїхати. Наприклад, виконати батьківський обов’язок і вивезти дітей на свіже повітря. Для цього найперше треба повідомити дітям, що вони їдуть на свіже повітря. Далі йде годинне або й більше ниття про «я не хочу»:

– Там нудно.

– Там нема інтернету.

– Там нема друзів.

– Там нудно.

– Я не хочу.

– Я посиджу вдома, а ви їдьте.

– Чому я маю дихати свіжим повітрям?

Коли вмовляння не діють, то йде категоричне – бо я так сказала і все.

Далі треба передбачити, що потрібно буде в дорозі: меншій запас печеня на всю дорогу, тоді не буде вередувати, іграшку нову, пити, серветки, пакетики. Зі старшим легше, але як побачить, що менша наминає печеня, той сам впадає в її вік і вже теж треба пити, салфетки і т.д.

Перевірити, яка буде погода і що взяти з собою, а що вдіти в дорогу. Зазвичай, ті самі люди, що складали гороскоп, складають і прогноз погоди. Тому, Василина мокне чи впріває і вислуховує в свою адресу нарікання про погане планування подорожі.

Скільки часу перебуватимуть діти на свіжому повітрі і що їм готувати їсти. На цьому пункті зриваються і більш досвідчені мами, тому Василина спокійна – збільшить запас солодощів.

На самому відпочинку вона має мирити дітей, готувати їсти, поїти, цілувати і лікувати подряпинки. Якщо забула взяти аптечку – то треба бігати по сусідах і клянчити.

Забирати зі свіжого повітря так само важко, як туди заганяти:

– Не хочу.

– В мене тут друзі.

– Тут котик.

– Там нудно і жарко.

Василина запасається солодощами, зв’язує нерви у вузлик і вертається з усім табором додому. Автобусом. Вся виснажена і мовчазна переступає поріг дому, де знову треба готувати їсти, мирити сварки і лікувати будь-що.

Коли повертається з роботи чоловік і питає чи добре відпочили, Василина дуже довго на нього дивиться. Одягається і йде на вулицю. Сідає на лавочку і застигає від раптового відчуття спокою, ніжного вітерцю на обличчі, глибокого вдиху-видиху. Через пів години чи більше, чоловік телефонує:

– Ти кинула мене на поталу нашим дітям?

– Ти так швидко здувся?

– Просто наші діти – унікальні.

– Я знаю, – сміється Василина, але вже не тим нервовим сміхом.

– Коли будеш?

– Скоро.

Вона ще посидить. Трішечки, а потім знову в це розбурхане море. Хоч дехто і вважає, що вона це море не приборкує. Але вона не буде вчити дітей ходити рівно і чемно відповідати на недолугі дорослі запитання.

Цим дорослим ніколи не вгодиш, ні тоді, коли тобі п’ять, ні тоді, коли тобі тридцять п’ять. Вони завжди знайдуть ганж в твоїй поведінці, попри те, що ти й не думаєш зробити щось зле. Якось, вона дала ляпанець Іринці, бо та зробила щось абсолютно неприйнятне в очах дорослих і абсолютно нормальне з точки зору допитливої дитини – вона залізла в чужу коляску. Мамочки закудахкали про «як так можна», і вона, доросла жінка, не знайшла нічого кращого, як це. Вдома вона обіймала свою доцю і ревіла. Вона її не захистила, вона, її мати. Що ж інші будуть робити її дитині? Тому тепер вона має мати терпіння і за себе дорослу, і за доросле оточення. Пояснювати, розказувати. Але ніколи не ламати. Цього вона має вчитися кожного дня.

Автор: Ксеня Ропота.

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page