fbpx

Корисне сусідство: в якому порядку садити овочі, щоб вони дали відмінний урожай

Кожен городник задається питанням, чому в цьому році грядки з тими чи іншими овочами і травами ростуть погано, а в минулому давали просто феноменальний урожай.

Щоб уникнути такого, варто пам’ятати про те, що овочі та інші рослини, чагарники і навіть дерева на нашому городі та в саду вимагають уваги до своєї посадки, зокрема, коли мова заходить про вибір сусідів.

Як же правильно посадити грядки, щоб поліпшити врожайність і не нашкодити садовим і овочевим культурам?

1. Морква

Найкраще садити морквину поблизу з цибулею. Адже завдяки речовинам, які містяться в ньому, він позбавить свою сусідку від різних шкідників, які псують її вигляд і смакові якості. Також можна сміливо садити морквину поруч з редискою, салатом, горохом і навіть помідорами. А ось утриматися потрібно буде від сусідства з кропом і петрушкою.

2. Картопля

Картопля чудово себе почуває поряд з квасолею, капустою, кукурудзою або навіть баклажанами, які суттєво збільшують врожайність цього коренеплоду. Припустимо садити його поруч з цибулею, редискою і горохом. А ось зовсім неприпустимо буде посадити картоплю поблизу з кабачками, помідорами або ж соняшниками.

3. Перець

Перець є ідеальним сусідом для цибулі і шпинату, а ще він відмінно уживається на грядці з помідорами. Ще одним відмінним сусідом для перцю стане будь-який з сортів базиліка. Однак не варто садити його поблизу з квасолею, яка негативно вплине на зростання перцю.

4. Помідори

Улюблені томати добре сусідять практично з усіма овочами на грядках, наприклад, з огірками, морквою, цибулею, перцем, квасолею, а також зі спаржею, базиліком і іншими приправами. Але при цьому врожайність і швидкість зростання помідорів істотно падає, якщо поруч з ними посадити картоплю, кукурудзу або ж будь-який вид капусти.

5. Капуста

Капуста найкраще переносить сусідство з квасолею, огірками, картоплею, а також кропом, цибулею і селерою. Не рекомендується висаджувати капустяні головки поруч з помідорами або ягідною зоною. Дивно, але факт, не варто садити один з одним різні сорти капусти.

6. Буряк

Найкраще садити буряки поруч з капустою, салатним листом, цибулею або спаржею. Слід утриматися від посадки буряка, якщо поблизу присутні грядки квасолі або ж зерен гірчиці.

7. Огірки

Огірки будуть краще плодоносити і давати більш відчутний урожай в сусідстві з кукурудзою, капустою, горохом або салатним листом. Ні в якому разі не можна висаджувати розсаду огірків поруч з картоплею, грядкою з динями або ж поблизу з пряними травами.

8. Кукурудза

Головний секрет вирощування кукурудзи – це потрійне сусідство. Так, кукурудза найкраще плодоносить поруч з горохом і гарбузом. Вона дасть можливість гороху міцніше і швидше рости, в той час як він наситить ґрунт поруч з нею необхідною кількістю азоту, а завдяки ще й гарбузі можна буде назавжди забути про городніх шкідників. Замінити горох можна і квасолею, адже вона в’ється по стеблах кукурудзи і суттєво економить дорогоцінну ґрунт.

9. Редис

Оскільки головним в редисці є коренеплід, захований глибоко під землею, можна з легкістю підсадити поруч шпинат. Так, велика кількість шкідників, часто зазіхає на його листя, що ми любимо вживати в їжу. Щоб цього не сталося – можна переключити їхню увагу на листя редису, які для нас менш цінні.

10. Квасоля

Кращі друзі квасолі – це капуста, кукурудза, морква, огірки з горохом, а також картопля, редис або ж кабачки. Цікавий лайфхак: якщо висадити поруч з грядкою квасолі трохи селери – то можна буде спостерігати, як істотно збільшаться її стручки, а сама селера набуде більш смачний аромат. А ось не дружить квасоля з такими сусідами, як часник, перець і навіть цибуля.

11. Баклажани

Частенько на наших грядках з’являються баклажани, які так само не терплять деякого сусідства. Можна сміливо висаджувати їх поблизу з квасолею і перцем, а також цибулею. Однак варто максимально далеко розсаджувати баклажани і фенхель, а також горох.

12. Цибуля

Хороший урожай цибулі можна зібрати за умови, що він буде рости в безпосередній близькості з буряком, картоплею, морквою, перцем, а також салатним листом. Не рекомендується цибулі сусідити з квасолею або горохом.

13. Кабачки

Грядки кабачків – ідеальне місце, щоб посадити там кукурудзу, буряк або ж цибуля. Хороший ґрунт для кабачків – це той, який залишився після торішньої посадки картоплі або навіть будь-якого сорту капусти. А ось уникати доведеться розсади томатів, з якими кабачки не дружать.

14. Плодові дерева

Досвідчені дачники знають, що комбінувати між собою дерева з плодами і грядки – досить погана ідея. А все тому, що більшість культур, які ми висаджуємо, просто викачують всі корисні речовини і не дають деревним коріння харчуватися ними.

Втім, якщо іншого виходу немає і дерева посаджені вже давно – можна знайти вихід з цього становища. Наприклад, під деревами з легкістю можна посіяти трави, а також посадити редиску, квасоля, салатний лист або кріп з петрушкою, які додадуть ґрунту азоту і підвищать показники врожайності.

Під деревами, які ростуть не перший рік, можна посадити і грядку огірків, а також кабачки з гарбузом, які будуть красиво витися по стовбуру. До того ж, крона дерев врятує ці овочі від надлишкового сонця.

Важливо! Не висаджуйте картоплю поблизу від абрикосового дерева, а також не давайте бути сусідами горіху з овочами і зеленню.

15. Чагарники і ягоди

Чагарники – хороші сусіди для овочів і не тільки. Наприклад, малина – ідеальний сусід для квасолі, адже вона допомагає їй захиститися від шкідників, а квасоля в свою чергу насичує ґрунт. Також підвищити врожайність малини допоможе посадка поблизу грядки кропу або ж часнику.

З посадками винограду можуть бути сусідами цибуля і часник, однак утриматися доведеться від висадки капусти. А ось зробити виноград смачнішим допоможе сусідство з ягодами, наприклад, з полуницею або малиною.

Кущі агрусу вважаються ідеальними сусідами для томатів, а також для трав – меліси, м’яти і базиліка, адже вони відлякують від нього шкідників. А ось поганим сусідом для агрусу буде, як не дивно, цибуля.

You cannot copy content of this page