fbpx

Михайло Казіник: “красти у дітей дитинство, щоб давати їм масу інформації, – це злочин”

Музикант, філософ і автор «комплексно-хвильового уроку» Михайло Казіник на mel.fm розповідає, чому школа схожа на стюардесу, навіщо вчителі фізики повинні говорити про Баха і хто краде у дітей кращі роки життя.

У моїй юності вчителі були набагато більш знаючими, ніж нинішні. Освіта була більш фундаментальною. І все одно я вважаю, що дуже багато часу пропало даремно. Шкода дитинство, в якому багато непотрібної інформації.

Я дізнаюся у людей про їх оцінку з історії. Відповідають: «П’ятірка». Тоді я запитую: «Що таке обгородження?». Згадує тільки вчитель історії. Я не зовсім розумію, навіщо у мене був урок про «обгородження». Навіщо все це було потрібно, коли ніхто ніколи не пам’ятає ні про які обгородження?

Ось в літаках кожен раз стюардеса розповідає про техніку безпеки. Звичайно, ніхто нічого не запам’ятовує. Немає таких історій, в яких людина все наділа, поплив і потім заявив: «Літак впав, всі зaгинyли, а я врятувався, бо уважно вислухав стюардесу». Мені наша школа нагадує цю стюардесу, яка завжди повинна все розповідати.

Сучасна школа – це школа минулих століть; школа, яка абсолютно неправомірна. Раніше все було зрозуміло – ніяких джерел інформації, крім вчителів, не було. А зараз всі вчителі, з точки зору знань, будуть осоромлені перед інтернетом. Жоден, навіть найчудовіший, учитель географії не знає і однієї мільярдної частки того, що є в мережі.

Будь-яка нормальна дитина набере ключове слово і отримає десять мільйонів одиниць інформації, а бідний вчитель географії як і раніше задає прочитати сторінку 117 і переказати її. Абсурд очевидний.

Школу треба міняти, тому що зараз вона породжує дику неосвіченість

Це просто жах, і він з кожним роком все гірше і гірше, вибачте за тавтологію. Ми забираємо у дітей десять років в найкращі роки їхнього життя. А що отримуємо на виході? Шанувальників Стаса Михайлова і Леді Гаги. Але ж ці діти десять років вчили поезію, вчили Моцарта, співали в хорі, вивчали великі твори, які часом і дорослі не розуміють. Вчили велику літературу і музику, доводили теореми, вивчали логічне мислення. Але після цього всього в світ виходить людина, яка не може зв’язати й п’яти звуків, у якого не стикуються права і ліва частини мозку, у якого мова насичена словами, які жоден педагог в школі не викладав.

Школа не відповідає вимогам соціуму. Єдиний порятунок – інша школа, школа майбутнього. Кожен предмет має викладатися укупі з іншими предметами. Немає відірваних один від одного предметів, є панорамна картина світу. Вона і дає нам як нобелівських лауреатів, так і просто нормальних людей з нормальним мисленням. Ідеальна школа – це створення панорамного бачення, відтворення мислення у всьому асоціативному зв’язку. У моїй школі «Сім ключів» всі уроки комплексно-хвильові, вони пов’язані єдиним поняттям, явищем, річчю, предметом. Урок може тривати день, ведуть його всі вчителі, причетні до цього явища.

Плюси міждисциплінарності

Чому я говорю про декілька вчителів відразу? Дуже принизливо бігати з класу в клас кожну годину, весь час міняти атмосферу і перероблятися. У звичайній школі кожен учитель абсолютно не співвідноситься з іншим вчителем і його предметом. Учитель фізики навіть не замислюється, що у дітей тільки що була географія, і не може зрозуміти, чому не виходить навести дисципліну. А потім приходить учитель, якого діти дуже люблять, і йому зовсім не треба наводити порядок. Це все добре, але неможливо школу покласти на індивідуальність вчителів.

Всі нобелівські відкриття зроблені на міждисциплінарному рівні, на стику предметів. Поширити таку систему цілком реально. Починати потрібно з окремих точок. Те, що я пропоную, куди більш природно, ніж школа, в якій бідний вчитель постійно пристосовується до різних класів. Учитель фізики, який пройшов мою методику, приходить в школу і починає говорити про Баха. Хімік вмикає музику, через яку стає ясною зв’язок між музикою і хімічними реакціями. Музика – це харчування мозку, я знаю це по нобелівським лауреатам.

У моїй школі будь-який вчитель починає з несподіваного, незвичного. Це принцип відсторонення. Як тільки вчитель приходить на урок і каже: «Великий письменник Гоголь», увага у дітей послаблюється – краще почитати який-небудь детектив. Думка про те, що Гоголь – великий, повинна народитися в кінці уроку у самих дітей.

Почуття гумору – необхідна якість педагога

Ще одна умова – почуття гумору. Так, не у всіх воно є, і в майбутньому людям без нього краще йти в бухгалтери, ніж в учителі. Нехай педагоги заводять картотеки веселих історій і розповідають про них дітям – влаштовують перезавантаження.

Невже нормальний вчитель не може з’ясувати знання дитини без дурних іспитів, без дурних квитків? А якщо дитина забула точну висоту Джомолунгми – це що, йому трійку потрібно ставити? Та дурниці! А він скаже: «Іван Іванович, ось там внизу ціла релігія народилася. Там Тибет, там таке діється! Можна я вам розповім? ». Навчання – це не в’язниця і не армія. Це світле місце академії Платона, де люди, посміхаючись, пізнають всякі речі. Дитина не комп’ютер і не велика радянська академія. Головне – щоб дитина була щасливою. У сучасній школі вона не буде щасливою ніколи.

Головний двигун до знань

Нормальному індустріальному суспільству потрібен лише один відсоток математиків. Решта будуть вміти рахувати тільки гроші. Навіщо ж всіх дітей мучити математичними деталями, які вони забудуть назавжди на наступний день? Країні потрібні 3% фермерів, 1,5% хіміків, ще 4-5% робітників. Математики, фізики, хіміки – 10% населення. Решта будуть людьми вільних професій, як це вже сталося в Швеції.

Вся система повинна змінитися. Купа знань у всіх предметах нікому не потрібна. Навіщо вам вивчати географію Данії – ви ж знайдете все в інтернеті, як туди зберетеся. Інша справа – якщо пізнавати її через Андерсена. Мій урок об’єднує його казки з географією, історією Данії, красою Копенгагена, історією кохання Русалочки. Ось це і є школа.

Головний двигун до знань – це любов. Все інше не грає ролі. Те, що людина любить, вона знає. Не можна запхнути в голову ніяку математику і геометрію. Сучасній школі не вистачає мистецтва, культури і риторики. Потрібно просто подивитися сім вільних мистецтв, які вивчали античні діти, це було непогано поставлено.

В загальному сенс і мету всього руху цивілізації – створення артефактів культури і мистецтва. Хто правив за часів Баха? Який за рахунком був король за часів Шекспіра? Епоха Шекспіра, епоха Пушкіна, епоха Мольєра, епоха грецького театру … А хто був в цей час цезарем – це треба дивитися в довідниках. Від щирого розвитку людства залишається тільки культура і мистецтво. Решта – нісенітниця. Нічого іншого не залишається, як би ми не старалися. Навіть наукове відкриття тільки місток для наступних.

Мистецтво і культура потрібні для того, щоб люди не вбuвали один одного. Школа повинна бути радісним спогадом дитинства, найяснішою частиною життя людини. Все одно з кожним роком ми наближаємося до cмeрті. В цьому плані життя – досить песимістична штука, сумна. Забирати у дітей ще й дитинство, щоб повідомляти їм купу інформації, яку вони ніколи не запам’ятають і якою ніколи не скористаються – це взагалі злочин. Випустити треба не математика або фізика, а людину.

Джерело.

You cannot copy content of this page