fbpx

На порозі стояла Наталя з малюком на руках. – Що, коханий, не чекав? Хороший я вам подарунок зробила так? – сказала вона простягаючи дитину. – Ось тримай. Син у тебе. Матвій

– Мамо, Надя сьогодні всіх женихів у мене позабирала, – скаржилася Наталя, повернувшись з танців – мені вже двадцять сім, я так ніколи заміж не вийду!

– Доню, не переживай, давай я тебе познайомлю з Сергієм? Хлопець нещодавно перевівся до нас з міста, неодружений, правда з сиротинця, але це й на краще! Не у всіх стосунки зі свекрухами складаються.

Наташа і Таня були рідними сестрами, батька у дівчат не було. Мати одна виховала дочок, старшу вивчила, влаштувала на роботу, залишилося тільки заміж вдало видати.

Але кавалери не поспішали просити її руки і серця, всюди, де Наташа з’являлася з молодшою ​​сестрою, хтось та обов’язково задивлявся на Таню, і за іронією долі вибір сестер часто збігався.

***

Сергій виявився дуже товариським, серйозним хлопцем, почав упадати за Наталею. І все б добре, але спокою старшій не давала молодша сестра, їй все здавалося, що дівчині подобається Сергій, аж надто пильно вона дивиться на нього, занадто близько нахиляється, щоб щось запитати, і цей їх безглуздий інтерес до книжок, годинами можуть обговорювати щось.

– Мамо, відправ Танюшу вчитися в місто, ох відчуваю ці бесіди до добра не доведуть, – зітхала старша сестра.

– Та ти постійно з мухи слона робиш, доню, ну поговорили трохи, що ж в цьому такого.

Не по кутах ховаються ж…

Надя незабаром вступила до медичного, отримала кімнату в гуртожитку і поїхала. Наташа зітхнула з полегшенням.

***

Минуло півроку, якось Надя йшла з занять, і побачила в натовпі знайому фігуру, підійшла ближче – Сергій!

– Вітання! Яким вітром? – вигукнула дівчина.

– Так ось приїхав місто подивитися, як тут все змінилося, давно не був, – сказав він зніяковівши.

– Може прогуляємося, я поки ще його сама погано знаю, але тут є одне красиве містечко.

Весь вечір Надя із Сергієм гуляли галасливими міськими вулицями, їли морозиво в кафе, а прощаючись, він зізнався, що припинив стосунки  з Наташею.

– Надюш, давай розпишемось, я вже виклопотав переведення назад в місто, – з жаром говорив Сергій

– А як же мама, Наталя? – розгублено запитувала дівчина.

– Як як? Забудуть. З часом. Ти мені відразу сподобалася, в перший же вечір, але сестру твою аж надто Тамара Андріївна нав’язувала, я посоромився відмовити, все ж вона моя начальниця …

– Добре, Сергію я подумаю, – відповіла Надя.

Як і обіцяв, незабаром чоловік перевівся в місто, орендував квартиру, зробив невеличкий ремонт. А незабаром молоді розписалися і почали жити разом. Знаючи, що вдома її ніхто не чекає після такого вчинку, Надя більше до матері не їздила. Так минув рік, а напередодні новорічних свят дівчина повідомила Сергію, що чекає дитя! Він підхопив її на руки і закрутив по кімнаті.

– Надюшко, я безмежно радий! Завжди мріяв про велику родину.

Дівчина посміхнулася і поцілувала чоловіка.

Незадовго до півночі у двері подзвонили. Надя і Сергій перезирнулися.

– Піду відкрию, – сказав він.

На порозі стояла Наталя з малюком на руках.

– Що, коханий, не чекав? Хороший я вам подарунок зробила так? – сказала вона простягаючи дитину. – Ось тримай. Син у тебе. Матвій.

– Ти що випила зайвого?

– І що? – засміялася жінка, – мені можна, ти все життя мені зіпсував, і вона, сестра рідна називається. Кому я потрібна тепер з дитиною?

Наталя заплакала, малюк заворушився в пелюшках.

– Забирайте, – вручивши Сергію згорток, попрямувала геть.

– Хто там? – прибігла на голоси Надя.

– Сестра твоя… ось … малюка залишила …

***

Йшли роки, про Наталку нічого не було відомо, мати після зникнення доньки з онуком сильно здала, пішла з роботи, почала нездужати. Колишня співробітниця якось заглянула відвідати жінку і передала їй міську адресу Сергія.

– Ось, тримай, в кадрах виклопотала.

– Нащо мені їх адреса, поїхали і не дають про себе знати. Ось і вся подяка доньчина, ростила її, виховувала, а вона хвостом вильнула і поїхала, – з сумом розповідала Тамара Андріївна.

– Та може через Наталку і не приїжджала.

– Та теж хороша, ось де її носить із немовлям …

– Давай я поїду і дізнаюся все.

– Ні Світлано, дякую тобі за все, але це моя сім’я, мої турботи.

Через кілька днів Тамара Іванівна стояла на порозі доньчиної квартири, відкривши рот від подиву.

– Надю? Наталя у тебе? – запитала вона почувши дитячий плач.

– Проходь мамо, на порозі не стій, зараз сама і побачиш.

Ступаючи ватяними ногами жінка пройшла в кімнату і побачила двох малюків, одного зовсім ще крихітного, а іншого трохи старшенького. Очі жінки наповнилися сльозами і вона обняла доньку …

***

Минуло десять років, Матвій і Роман підросли, ходили вже в третій клас. Бабуся Тамара душі в онуках не чула. На літо все сімейство перебирається в село в старий бабусин будинок, садили город, а до осені збирали великий урожай і робили закрутки. В один з серпневих теплих деньків хвіртку відчинила жінка, озирнулася і закрила очі. З хвилину вона стояла нерухомо, ніби щось пригадуючи.

– Вам кого? – запитав її хлопчик.

– Матвію?…

– Так, так ви до кого?

– Синочку… це я, твоя мамка, ти прости мене, синку..

З будинку на голоси вибігла Тамара Іванівна, вона дивилася на доньку і не впізнавала її, змарніла, постаріла Наталя стояла обіймаючи сина, а побачивши матір, кинулася до неї.

– Проходь в будинок, годі сльози лити. Бачиш, син виріс, матері не знаючи, ти де була?

– Я намагалася налагодити своє життя, так нічого не вийшло, Надька все зіпсувала …

– А на Надію голос не піднімай, вона сина твого ростила, ночами не спала, поки ти казна-де пропадала. Спасибі ще сказати повинна,- з докором сказала Тамара Андріївна.

Наталка не стримувала сліз, всі ці десять років вона безпробудно гналася за чаркою, та підробляла прибиральницею в місцевому магазині, більше її нікуди не брали.

Втомившись від такого життя, повернулася додому, та так і прожила одна однісінька до старості, сина їй не повернули, жінці залишилося тільки молитися і просити вибачення за свій давній вчинок перед рідними, від цього ставало трохи легше.

За матеріалами – Aрка.

Фото – ілюстративне.

Передрук матеріалу без гіперпосилання на Intermarium.news заборонений!

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page