fbpx

На яку пенсію може розраховувати українець у Польщі

Українець, який на даний момент живе і офіційно працює Польщі , може розрахувати на пенсію, розповів  консультант Сергій Дядечко, пише Gazeta.ua.

“Між Україною і Польщею діє угода. Стаж в одній з країн може бути врахований в іншій для нарахування пенсії. Облік відбувається за принципом 1 до 1. Однак, якщо ви плануєте йти на пенсію у Польщі за віком, то стаж не має значення”, – каже Дядечко.

За законами Польщі, таке правило діє тільки для осіб, які народилися до 1.01.1949.

“Для інших українців пенсія буде нараховуватись по-іншому. Все, що ви перерахували в пенсійний фонд за час роботи в Польщі, буде розділене на середню тривалість життя. Параметр “середньої тривалості” публікується щорічно, і може варіюватися. Це відповідно впливає на розмір пенсії”, – додає експерт.

Розрахунок українського стажу може бути не потрібен, якщо розмір польської пенсії покриватиме мінімум. При виплатах менше мінімальних, можна розраховувати на доплати за період роботи на українських підприємствах. Але в розмірі, встановленому законодавством України. Оформляти переведення української пенсії до Польщі необхідно через польський пенсійний фонд (ZUS).

“Іноземець повідомляє в ZUS про необхідність отримувати українську пенсію на польський банківський рахунок. Подається спеціальна заява, надаються документи про український стаж, реквізити рахунку. ZUS сам врегулює питання переведення пенсії”, – говорить Сергій Дядечко.

Найголовнішою умовою на час отримання пенсії є проживання в Польщі. Міждержавні домовленості двосторонні. Стаж роботи в Польщі враховується і Україною.

Мінімальна пенсія у Польщі становить 7560 грн. Є громадяни, що отримують понад 100 тис. грн. Розмір пенсії залежить не лише від стажу і сплати внесків, також від початкового капіталу і страхування у загальній системі, добровільного поповнення власних пенсійних рахунків.

Передрук матеріалу без гіперпосилання на Intermarium.news суворо заборонений!

Підготувала – Каріна Добровольська.

Заголовок, головне фото, текстові зміни. – редакція Intermarium.news.

Фото – ілюстративне(pixabay.com).

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page