X

Нагодувала свекруху її ж борщем, та вона і тут знайшла, до чого причепитися

Знаєте, є така категорія людей, які навіть до стовпа докопаються. Ось моя свекруха з таких. Догодити їй не може ніхто. Як показала практика, навіть вона сама. З Віктором ми одружилися півтора роки тому. Його мама, Світлана Володимирівна, всім своїм виглядом показувала, наскільки вона незадоволена. Я думаю, що тут справа не в мені, а в тому, що хтось улюбленого синочка посмів від неї забрати, адже поки ми з Вітею не стали зустрічатися, він жив з батьками і навіть не думав кудись рипатися. Не тому що він мамин синочок, а тому що за просто так отримувати купу концертів йому не хотілося.

Коли ми з’їхалися, Світлана Володимирівна почала мало не кожен день приходити, щоб перевірити, що Вітька їв, в чому ходить, як його тут доглядають. Думки, що інша жінка теж може робити все правильно, вона не допускала.

Так я дізналася, що Вікторові шкарпеточки обов’язково треба прасувати (не дай бог грибок!), На сніданок має бути каша, а на обід суп, А вологе прибирання повинна проводитися щодня (не дай бог пилюка). Подивившись на нежиттєздатного, на думку його ж матері, Вітю, я готова була збирати речі і валити, поки він не відійшов  у засвіти у мене на руках, що той тамагочі.

На мій подив, здоров’я Віті, підірваного непрасованими шкарпеточками і відсутністю каші, вистачило, щоб виставити свою маман за поріг і попросити піклуватися про нього на відстані. Світлана Володимирівка повдавала напад, але коли очерствівший без маминого супу син її театральні замальовки не оцінили, підзаспокоїлася. Принаймні з мого поля зору вона випала.

Другий виток боротьби за життя сина у свекрухи почався коли вона, власне, свекрухою стала. Кришталеві мрії, що я відвалю, розбилися. Тоді маман чоловіка вирішила робити з мене людину.

– Чому ти не кип’ятиш білизну? – запитувала свекруха.

Тому що, блін, на дворі не кам’яний вік, хотілося відповісти мені, але я мовчала. Поради у мами чоловіка були на всі випадки життя.

– На батареї взимку завжди має бути вологий рушник, інакше вдома занадто сухо. Кондиціонери повітря шкідливі, потрібно купити вентилятор. Огірки маринують тільки зі смородиновим листям!

І начхати цій жінці на те, що вдома у нас стоїть зволожувач, без кондиціонера будинку жити неможливо, а мариновані огірки ми з чоловіком не їмо, а значить і не маринуємо.

Але, звичайно, найбільше діставалося моєму вмінню готувати. Не можу сказати, що я геть чудо-кулінар, але чоловік лопає із задоволенням і добавки просить. Для мене це найкращий показник.

Тільки от свекруха вважає інакше. Тому будь-який візит Віті в рідну домівку закінчується тим, що маман зі сльозами на очах навантажує його їжею. Відмовитися він не може, щоб зайвий раз з мамою не гаркатися. Мене ж така поведінка свекрухи радує – мені менше готувати. Якби вона замість моралей ще й білизну у нас гладила, я б її навіть в гості кожен день кликала.

А вчора сталося те, що я сама ніколи не забуду, дітям розповім і онукам передати заповідаю. Експерт-кулінар сама себе розкритикувала. Діло було так.

В обід чоловік заскакував до мами за якимись речами і вона йому всунули літрову банку свого борщу. Чоловік притягнув його додому і попросив відразу ж звільнити банку, щоб він її закинув в машину і не забув віддати матері. Так, те саме легендарне “Тільки банки поверніть”.

Я перелила борщ в маленьку каструльку і залишила на плиті, оскільки суп був ще теплуватий. Ну і пішла в кімнату працювати. Я працюю з дому, що для свекрухи ще один привід мною обурюватися, адже робота з дому це не робота. Годині о п’ятій вечора пролунав дзвінок у двері. На порозі стояла свекруха.

Виявилося, вона була тут неподалік у подружки, а на вулиці почався дощ. Вона вирішила його перечекати тут, а потім попросити сина відвезти її додому. Привід так собі, на трієчку, явно не домашня заготовка, але що вже тут, впустила.

Світлана Володимирівна пройшла на кухню і принюхався.

– Ти готувала, – заглянула свекруха в каструльку.

– Так, ось борщ варила, – бовкнула я, щоб не слухати чергову лекцію, що я взагалі не готую для її хлопчика.

– Почастуєш? – хмикнула мама чоловіка. Я внутрішньо зраділа. Ось зараз я наллю їй її ж ідеального борщу і вона зламається від того, що не знайде, до чого причепитися.

Я налила Світлані Володимирівні тарілку супу, підігріла і подала, намагаючись не витріщатися. Ложка, інша, губи свекрухи скривилися.

– Ну ось скільки тобі повторювати, овочі треба по черзі в суп класти, а не все відразу бухати! Картопля розварилася, капуста жорстка, буряк дав бурий колір. Не борщ, а даремна трата продуктів, – винесла вердикт Світлана Вікторівна.

Я дуже намагалася не реготати, але у мене не вийшло. Це була емоція, з якою мені не вдавалося впоратися. Свекруха подивилася на мене, потім на борщ, потім згадала, мабуть, що давала синові в обід, і пазл у неї склався. Поки я корчилася в кутку від сміху, вона швидко зібралася і пішла. Мені знадобилося ще хвилин десять, щоб заспокоїтися. Усвідомлюю, що прилетить мені за цей ненавмисний пранк, але воно того точно вартувало, клянусь своєю нервовою системою!

Фото ілюстративне.

K Nataliya:
Related Post