fbpx

Найбільшою мрією мого чоловіка було мамі допомогти. Це була одна із основних причин чому ми із ним за кордон на заробітки подались. Вона його із сестрою сама ростила і багато в чому собі відмовляла. Минулого року я приїхала на три місяці спеціально для того, аби в хаті свекрухи ремонт зробити. Їхала і залишала не дім а лялечку. Коли ж приїхала цьогоріч знову, то мало крізь землю не пішла від побаченого

Найбільшою мрією мого чоловіка було мамі допомогти. Це була одна із основних причин чому ми із ним за кордон на заробітки подались. Вона його із сестрою сама ростила і багато в чому собі відмовляла. Минулого року я приїхала на три місяці спеціально для того, аби в хаті свекрухи ремонт зробити. Їхала і залишала не дім а лялечку. Коли ж приїхала цьогоріч знову, то мало крізь землю не пішла від побаченого.

Важко нам чоловіку моєму жилось, але у той період мало хто міг похвалитись життям заможним. Він не раз розповідав про ті чоботи які власноруч прошивав, бо ж порвались так, що й клей не брав. Та й спортивні штани під туфлі не раз одягав, бо кросівки то була розкіш, а на фізкультуру форма потрібна була.

Великою його мрією було мамі допомогти коли виросте. От щоб вона мала і гарний одяг і умови достойні. Він же у простій глиняній хаті мешкав. Найдешевші шпалери, килими на стінах, ще старенькі серветочки руками в’язані. Вбиральня і та на вулиці.

Саме оце бажання мамі допомогти і спонукало його погодитись на пропозицію їхати в Чехію на заробітки. Ми тоді щойно одружились, і мріяли про власну справу, але грошей на те, щоб розпочати не мали. От і подались на будову заробляти.

Минулоріч я на три місяці приїхала для того, аби у свекрухи ремонт зробити. Грошей витратила стільки, що чоловік за голову узявся, але я була задоволена – навіть сарай і той утеплила. На подвір’ї плитка, новий паркан і хату не впізнати. Мамі усе, геть підлогу замінила. Нарешті котла поставила замість грубки старенької і ванну прибудували. Їхала а в самої душа співала – нарешті мрія таки здійснилась. Та й чоловік був задоволеним.

А цього року я знову до свекрухи на гостину завітала. Зайшла в дім і мало не розплакалась. Уявіть, мама усе переробила по-своєму. На стінах біля ліжок висіли все ті ж килими старенькі. Портрети рідних у тих же величезних рамах були розвішені по стінах, а на металопластикових вікнах красувались все ті ж коротенькі біленькі шторки-серветки, які я минулоріч викинула разом із вікнами. А двері нові дерев’яні, які було лаком покрито таким, щоб текстуру виділити і зберегти максимально первозданний вигляд – пофарбовано білою емаллю.

Я так і вросла ногами в землю. Добре, що хоч люстри не поміняла.

Мама побачила мій вираз обличчя і говорить мені так радісно:

— Оце ти поїхала а я хату трішки оживила. Посуд дістала, ось штори і палаци на стіни. Так гарно стало, а то ж було як у музеї. Не моя хата прямо. Заходиш, а навколо все чуже. Подвір’я і те не моє. А оце так зробила і все – моя хата. Правда ж так краще?

У мене просто слів немає. Свекруха ліжко старе, що ми винесли на літню кухню і те повернула. Каже що на ортопедичному матраці їй спати було не зручно, а от на своєму ліжку яке вже горбами пішло – те що треба.

Не знаю, як це все розуміти. Я так старалась  а вона таке втнула? Це через те, що їй усе невістка робила, так?

Але ж я від щирої душі, хотіла, аби вона жила гарно.

Чого ж вона так?

19,05,2023

Головна картинка ілюстративна.

You cannot copy content of this page