fbpx

Ніна Іванівна поїхала до нотаріуса, потрібно переписувати на себе будинок. Нотаріус ошелешив її повідомленням про те, що уже є заява на оформлення спадщини. Ніна Іванівна нічого не розуміла: її дочок ніби хто зурочив — обидві взялися змагатися з матір’ю за спадщину. Розтягли батькову майстерню, забрали навіть чужі дошки. Черга дійшла навіть і до старенької машини

Ніна Іванівна, моя сусідка по палаті, була неговірка. Удень цьому не сприяли різноманітні процедури — у кожної з нас свої, але мовчазна вона була і вечорами. Саме о цій порі їй телефонували. Після тих дзвінків Ніна Іванівна ще більш закривалась у собі, дуже переживала. Одного разу я не витримала, підсіла до неї, намагаючись заспокоїти, якось утішити. І вона розповіла про себе.

За фахом вона медсестра, все своє життя пропрацювала в селі. Чоловік їй трапився працьовитий, майстер на всі руки, міг, як то кажуть, збудувати хату під ключ. Тож, коли вийшов на пенсію, без роботи не залишився: односельці у чергу шикувалися, домовляючись то вікна виготовити, то дах перекрити… Господарство тримали, бо як у селі без нього? Трьох дітей вивчили, на ноги поставили. Дочки повиходили заміж, переїхали жити до райцентру. Обом їм допомогли збудувати житло, а син, оженившись, перейшов жити в сусіднє село. «Зоставшись удвох, ми з чоловіком назбирали грошей на «Москвич», щоб дітей з онуками провідувати. Весь час допомагали дітям чим могли. Не обтяжували їх своїми клопотами… Одного літа надумали обкласти стіни свого будинку, завезли цеглу. Аж тут нагодилася Марія, старша дочка. «От якби нам цю цеглу, ми прибудували б іще дві кімнати, діти ж підростають…» І хоча ми так мріяли, що на старості не доведеться мати мороки з мазанням, віддали ту цеглу. Дочка якось поспіхом її вивезла, ніби боялася, що ми передумаємо чи друга дочка Катя відбере її».

Розмірене життя обірвалося раптово: не стало чоловіка… Важко переносити таке, але треба жити далі. Ніна Іванівна поїхала до нотаріуса, потрібно переписувати на себе будинок. Нотаріус ошелешив її повідомленням про те, що уже є заява на оформлення спадщини. Це постаралася Марія, надавши відповідні документи, а головне — довідку про те, що вона весь час проживала у цьому будинку, доглядаючи батька. Про свої права заявила й менша дочка. Ніна Іванівна нічого не розуміла: її дочок ніби хто зурочив — обидві взялися змагатися з матір’ю за спадщину. Розтягли батькову майстерню, забрали навіть чужі дошки… Черга дійшла навіть і до старенької машини, за яку вони почали сваритися. «Соромно від усього цього. Куди поділося все те добре, людське, що ми з чоловіком вкладали у їхні душі й голови? Добре, хоч син не такий, як може, підтримує мене. Це він мене в сюди влаштував…» — Ніна Іванівна знову захвилювалася.

Тут озвався телефон. Зі слухавки доносився такої тональності голос, що мені було чутно всі слова. Дочка вимагала, щоб мати віддала машину. Ніні Іванівні стало зле, телефон вислизнув із рук. Я покликала чергового, її оглянули, дали якісь препарати, і вона заснула.

Невдовзі телефон озвався знову. Я натиснула кнопку виклику й почула: «Чому відключилася? Думаєш, я відстану? Я заберу і хату, і все, що захочу, а ти на вулиці залишишся…». Я перервала її словесний потік, сказавши, що через неї матір за крок від другого світу. Я говорила і говорила — не знаю, де й бралися ті слова. Нагадала про совість, вдячність. «Замість того щоб тягати матір по судах, ви з сестрою провідали б її…»

Після цього дочки більше не телефонували, ніхто з них так і не завітав до неї. А шкода. Я нагадала б, що їх чекає таке ж ставлення від власних дітей. Адже нічого не минає безслідно.

За матеріалами – Вербиченька.

Автор – Софія СОРОКОВА.

Фото ілюстративне.

Передрук матеріалу без гіперпосилання на Intermarium.news заборонений!

Заголовок, головне фото, текстові зміни. – редакція Інтермаріум.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook

You cannot copy content of this page