fbpx

Ось,основні причини, чому огірки гірчать і мають неправильні форми

Саме нерегулярний або недостатній полив, а також холодна вода найчастіше стають причинами вироблення в огірках кукурбітацину — речовини, що відповідає за гіркоту. Щоб не доводилося кривитися і чистити молоденькі огірочки, завжди тримайте поруч ємність із відстояною теплою водою для поливу (25-28° С). Здійснювати полив огірків потрібно 1-2 рази на тиждень, залежно від погоди і типу ґрунту. Бажано, щоб він завжди був помірно вологим, не пересихав, але і не перетворювався на багно.

Землю поливають у рядах, промочуючи її на 20 см, а ось під коріння намагаються не лити, щоб воно не загнило. Хочете обприскати водою або слабким розчином добрива листя огірків? Робіть це після 18.00, коли повітря починає охолоджуватися і сонячні промені вже не прямі.

Дотримуйтесь температурного режиму

Для зростання огіркам необхідна середньодобова температура, яка вища за 15° С. Коренева система огірків найкраще розвивається, коли ґрунт прогрітий до 20-25° С, а найбільше зав’язей з’являється за температури 25-30° С. При цьому важливо пам’ятати, що коли повітря стає гарячішим за 35° С, пилок огірків стає стерильним.

Навіть короткочасні похолодання до 2-3° С призводять до вимерзання кущів. Тому якщо прогноз погоди несприятливий, а огірки ви вирощуєте у відкритому ґрунті, замульчуйте їх, встановіть дуги і накрийте рослини щільним спанбондом або плівкою. На найхолодніші ночі підготуйте ємності з гарячою водою, укладені у міжряддя.

Зрозуміти, що вашим огіркам чогось не вистачає, можна за зміною кольору листя і форми плодів. Але іноді справа не лише у нестачі харчування, але і у недотриманні норм вирощування, наприклад:

нестача азoту — кінчик огірка зростає світлим, завуженим і загнутим;
нестача кaлію — плоди набувають грушоподібної форми;
брак харчування — пучкові сорти огірків скидають частину зав’язей;
нерівномірне зволоження — в огірка посередині з’являється “талія”;
перезапилення різних сортів і гібридів — плоди зростають дугоподібно.

You cannot copy content of this page