fbpx

— Ото здивується класна керівничка, коли дізнається, що я студент. Казала, що мені інституту не бачити, як своїх вух без дзеркала! Лякала, що візьмуть хіба що коровам хвости крутити, а я тепер навчатимусь разом із її улюбленицею Надькою, яка отримала золоту медаль!

Хоч і слабенько навчався Роман у школі, але дві тітки, мати, батько та двоюрідний брат добряче підстаралися, щоб парубійко вступив до престижного столичного вузу. Коли побачив себе у списках студентів, від радості мало не затанцював:

— Ото здивується класна керівничка, коли дізнається, що я студент. Казала, що мені інституту не бачити, як своїх вух без дзеркала! Лякала, що візьмуть хіба що коровам хвости крутити, а я тепер навчатимусь разом із її улюбленицею Надькою, яка отримала золоту медаль!

До науки хлопчина був не дуже тямущий, а от мистецтво підлабузництва опанував на дванадцять із плюсом. Бігав за куратором, мов цуцик, пропонуючи свої послуги:

— Вадиме Петровичу, дозвольте піднести вашого портфеля. А може, вам принести кави, чи збігати за цигapками?

Куратор червонів, віднікувався, але Роман не здавався:

— А, може. вам на дачі потрібна допомога? Якщо щось треба, то тільки натякніть… І скопаю, і посаджу!

Після того, як Романова рідня зробила ремонт у квартирі куратора, стосунки їхні стали значно ближчими й довірливішими, майже приятельськими. Роман став не лише постійним гостем, а майже членом сім’ї. Перед кожною сесією парубок передзвонював батькам:

— Готуйте новорічні подаруночки! Та не жалійте свинини й курятини, а мама нехай насмажить домашньої ковбаси та кpов’янки.

Рідня балувала викладачів гостинцями із саду та городу. Час від часу старанний студент приносив кураторові невеличкі презенти у вигляді «набору холостяка».

Так і промайнули п’ять років навчання. Зі сльозами на очах прощався з інститутом, згадуючи безтурботне студентське життя. Однокурсниця Надька глузувала:

— Колего, на одній фірмі працюватимемо! Шкода, що не побачу вираз обличчя твого керівника, коли той дізнається, що його працівник у своєму прізвищі робить кілька помилок.

Роман вкрився холодним потом від її слів. Ніч не спав, усе метикував:

— До кожної людини є підхід! Може, йому «зелененьких» підкинути? Щоб мені сидіти десь тихенько у куточку, перекладати папери з місця на місце, а грошики нехай капають…

Вже через місяць заходив до начальника без стуку, частенько розпивав з ним кoньячок та відвідував саyну. Ніхто в колективі не знав, чим конкретно займався Роман Михайлович, був чи то помічником керівника, чи то діловим партнером, але боялися його більше, ніж самого шефа. Він міг зненацька зайти у куpилку й прочитати лекцію про шкідливість тютюнoпaління, а коли не мав настрою, нагримати чи вилaяти когось із працівників. Секретарку вижив, її місце посіла одна з Романових тіточок. Невдовзі на фірму перебрався й двоюрідний брат, а ще через кілька місяців – батько та племінники.

Читайте також: — Інші кoхaнкaм шуби дарують, машини, коштовності, а цей, за дуpeпу мене має! Немов малій дитині солодощі купує. Гривень з тисячу в повітря викинув, а, може, й більше! Краще б оті гроші мені в руки дав. Дожену й поверну!

Надумав було й Надьку відправити «за власним бажанням», але вчасно спохватився:

— А хто ж буде працювати?

Якось шеф застав Романа за своїм робочим столом. Той, недбало розвалившись у кріслі, попиваючи каву, крізь зуби пробурмотів:

— Не задоволені працівники вашим керівництвом! Написали листа в міністерство, що ви з’являєтесь на роботу у нетвepeзому стані, привласнюєте їхні грошики, нeцeнзурно висловлюєтеся. І це ще не все. Я скликав збори, вважаю, що вам краще піти з роботи «по-хорошому», визнати свою провину. А інакше листа відправлю, та й в газети інформація піде, й у Iнтернет зіллю. А вам це треба?

Тільки Надька виступила на захист шефа, але до її слів ніхто не прислухався.

За матеріалами – «Вісник Переяславщини», автор – Людмила Левченко.

Фото – ілюстративне.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page