fbpx

Польща зажадала пояснень щодо зняття своїх прапорів на росії

Віцеміністр закордонних справ Польщі Марцін Пшидач розповів, що польський консул у Смоленську звернувся до російської влади з вимогою пояснень щодо зняття з меморіалу в Катині у Смоленській області прапора Польщі.

Про це, як пише ЄП з посиланням на «Польське радіо».

“Польський консул у Смоленську подався на кладовище в Катині і підтвердив факт зняття польського прапора з цього меморіалу. Також він звернувся до російської влади, яка управляє цим місцем, вимагаючи пояснень і вказуючи, що такі дії абсолютно неприйнятні для польської сторони, і заодно свідчать про відсутність цивілізаційного підходу до питання пам’яті про полеглих осіб. Відповідна шана повинна бути цивілізаційним стандартом”, – сказав політик.

Російська адміністрація також зняла прапор з меморіалу в Мєдному у Тверській області.

Нагадаємо, що створеними меморіалами в Катині та Мєдному управляє Музей сучасної Росії.

Директорка Музею сучасної Росії Іріна Вєліканова в інтерв’ю одному із російських порталів заявила, що польські прапори зняли через «політичну ситуацію».

“Прапори росії та Польщі були символом дружби між нашими народами. Польща зайняла відкриту ворожу позицію щодо російської федерації. За таких умов наявність державної символіки Республіки Польща на меморіальних майданчиках є недоречною”, – сказала вона.

Більше того – рішення про зняття польських прапорів ухвалило міністерство культури Росії.

Нагадаємо, що радянська влада дозволила створити в Катині та Мєдному меморіали та Музей пам’яті про жертви комуністичних злочинів після того, як Михаїл Горбачов оприлюднив документи стосовно рішення політбюро комуністичної партії про ліквідацію польських військовополонених. Бо до цього в масовому знищенні польських військових Союз звинувачував гітлерівську Німеччину.

Фото: pravda.com.

06/25/2022

You cannot copy content of this page