fbpx

Секрет здоров’я рослин у моєму саду і на городі – правильне мульчування. Ніколи не використовуйте ці розповсюджені способи мульчування. так тільки нашкодите рослинам

Секрет здоров’я рослин у моєму саду і на городі – правильне мульчування. Ніколи не використовуйте ці розповсюджені способи мульчування. так тільки нашкодите рослинам

За недотримання ряду нескладних правил мульча може принести не користь, а стати джерелом проблем. Зараз ми поговоримо про найбільш поширені види мульчі, які за неправильного використання можуть бути небезпечними для рослин, інформує Ukr.Media.

Солодкий чай (кава)

Садівники часто використовують спитий чай і кавову гущу на своїх присадибних ділянках. Але відходи від використання солодкого чаю або кави з молоком також можуть містити у собі залишки цукру і молока. Самі вони не є небезпечними, але можуть привести на вашу ділянку непроханих гостей — мурашок.

Щоб уникнути вторгнення цих комах, використані чайну заварку і кавову гущу потрібно:

  • Спочатку ретельно промити проточною водою.
  • Потім просушити.
  • І лише після цього закладати у мульчу.

Непросушений чай (кава)

Крім зайвого цукру, спиті залишки чаю та кави містять у собі ще один непотрібний будь-якому садівникові компонент. Це — зайва волога. Вона необхідна у компостній купі, але не у свіжому мульчуючому шарі. Тут її надлишок може призвести до появи цвілі.

Тому, щоб ґрунт не запліснявів, використовуйте пораду, описану вище.

Непідготована тирса

Заповзятливі садівники із задоволенням привозять на свої ділянки і тирсу, яку на лісопильнях можна придбати практично задарма. Але і у її використанні ховається маленький секрет.

Такий матеріал не несе для рослин якоїсь поживної цінності. Але під час перегнивання свіжа тирса, особливо якщо вона велика, може “витягнути” з ґрунту чималі запаси азотистих речовин і підвищити рівень його кислотності. Тому, щоб рослини не відчували азотного голодування під шаром тирси, важливо попередньо обробити її одним зі способів:

Перепрівання тирси

Відкласти тирсу подалі від грядок і спочатку дати їй перепріти. Прискорити цей процес можна, поливши купу тирси розчином мікробіологічного добрива (наприклад, Байкалом ЕМ-1) і укривши її плівкою.

Обробка тирси сечовиною

Тирсу можна обробити сечовиною. Для цього 200 г сечовини розводять у 10 літрах води. Поливають цим розчином тирсу. Потім перемішують і накривають плівкою. Кожні 2 тижні тирсовий матеріал під плівкою неодмінно потрібно перемішувати.

В обох випадках використовувати тирсу у якості мульчі починають лише тоді, коли під плівкою почнеться процес перепрівання і вона стане темного кольору.

Листя, що опало з хвoрих дерев

Ще одним популярним видом мульчі є опале листя. Але якщо дерево, з-під якого ви зібрали листя, уражене хворoбою або пошoджене шкідниками, найімовірніше, що і на опалому листі наявні спори — збудники цих захвoрювань, і личинки шкідників, які після зимівлі переселяються і на замульчовані рослини.

Тому потрібно:

Влітку ретельно стежити за станом дерев, з-під яких ви плануєте брати листя, і своєчасно вживати заходів щодо захисту та/або боротьби з шкідниками та хворoбами рослин.

Щомісяця регулярно видаляти з дерев і спалювати усе заражене листя, пагони і гілки.
Восени, після сезонної обрізки, також обов’язково потрібно спалити усі хворі гілки.

Бур’яни, що відцвіли

Бур’яни — це той самий вид мульчі, за яким і ходити нікуди не треба. Вирвав — поклав на грядку. Але і тут є один важливий нюанс. Як і усі рослини, після квітнення бур’яни у величезній кількості утворюють насіння. І, укладені після квітнення на ґрунт, вони вже у цьому сезоні можуть стати джерелом зеленого килима з бур’яну.

І якщо ви вирішили використовувати бур’яни у якості мульчі, збирайте їх до того, як вони почнуть квітнути.

You cannot copy content of this page