fbpx

Щоліта їздили з малими дітьми на море — та яке тепер море! Через матеріальну скруту найнадійнішим варіантом лишалися тільки «сільські канікули». Харчів дітям батьки навезли повний холодильник. Син підключив їм телевізор, комп’ютер, залишив два мобільні телефони, але літо минуло інакше

Минуло року Надія Петрівна на початку червня приїхала на літо до рідного села уперше не сама, а з двома онуками — восьмирічним Юрком і шестирічною Даринкою. Син і невістка попросили, бо взяти відпустку поки що не виходило. Щоліта їздили з малими дітьми на море — та яке тепер море! Через матеріальну скруту найнадійнішим варіантом лишалися тільки «сільські канікули».

Син підключив їм телевізор, комп’ютер, залишив два мобільні телефони — все те, чим діти гаяли час у місті. І все ж, не полишаючи улюблені урбанізовані інновації, онуки наверталися до природи. Їх цікавили річка, вкриті польовими квітами смарагдово-зелені луки, березовий гай і, звісно ж, город.

Харчів дітям батьки навезли повний холодильник, та їм хотілося знайти і з’їсти ранню полуницю, з нетерпінням очікували ягід шовковиці. А бабуся кинулася додатково садити й сіяти — цибулю на перо, огірки, редиску, розсаду перцю й помідорів.

Тож уранці, приготувавши онукам сніданок, вхопила сапку й подалася на город. Ось і вродили вже редиска, зелень — щавель, салат, петрушка. Можна зелений борщик, вітамінний суп на обід приготувати.

Необробленою виявилася ще одна ділянка — метрів із десять квадратних. Чим же її засадити? Поки над цим міркувала, з хати вибігли онуки. І відразу до неї:

— Бабусю, давай і ми допоможемо.

— Та чи варто, дітки? Ви ж бур’яну від редиски й помідора не розрізняєте — все повириваєте й висапаєте!

Даринка ж, розглянувши навкруг, показала, де бур’ян, а де редька, щавель, салат. Юрко рвав редиску, зелень на обід.

— А тут що росте? — запитали обидвоє, поглянувши на «нічийний» город.

— Один бур’ян, — пояснила бабуся. — Треба щось посадити.

— Бабусю, скажи, що саме, а ми посадимо собі городик, — радісно запропонували онуки.

І раптом Надія Петрівна пригадала давно забуте — традицію свого дитинства. Навесні мама виділяли на городі грядочку: юна Надійка щороку сама її засаджувала улюбленими овочами і неодмінно — квітами. Що там тільки не росло! По кущах картоплі розплітався гарбуз, на соняхи, що повертали голівки за сонцем, високо вилися горох і квасоля, з кукурудзи звисали огірочки. Такого дивовижно мирного й веселого сусідства не було ніде — на «дорослому» городі панувала сівозміна. А тут попри її недотримання родив щедрий врожай. Отак і народжувалася любов до землі — любов, що тягне до неї все життя… Справді, чому б не посіяти насіння цієї любові у серцях онуків?

Даринка з цікавістю й радістю вибирала запропоноване бабусею насіння, Юрко ж обгородив диво-городець сухим хмизом, зібраним на березі. А після обіду дружно взялися до роботи. Вперше бабуся Надя побачила в онуків таке щире захоплення. Поставили тички, на які плестимуться посіяні огірочки, квасоля, горох, а поруч Даринка посіяла квіти — королевий цвіт, кручені паничі. Юрко, як досвідчений господар, позастромлював у землю гарбузове насіння…

Уже за кілька днів після теплого червневого дощику з’являться перші сходи. І щоранку діти поспішатимуть сюди, до свого диво-городця, спостерігати за землею, сонцем, росою, першими сходами і найпершим власноруч вирощеним урожаєм. Кожен день привчатиме їх до роботи на землі, даруватиме втіху. І на цих кількох квадратних метрах протягом літа здійснюватимуться мрії, втілені у бабусиному насінні.

Увечері втомлені й щасливі онуки солодко заснули. Заснули, забувши про щоденні у велелюдному місті комп’ютер, мобілки, телевізор. Уві сні Даринка радісно усміхалася. Що їй наснилося? Перші плоди з городця, квіти? Чи зоріла у цій усмішці народжена сьогодні любов до землі? Перша насінина, що зійшла, посіяна у землю. Землю, що дає щедрий урожай. Землю, на якій народився й зростаєш…

За матеріалами – Вербиченька.

Автор – Світлана ПОГУЛЯЙЛО.

Фото ілюстративне.

Передрук матеріалу без гіперпосилання на Intermarium.news заборонений!

Заголовок, головне фото, текстові зміни. – редакція Інтермаріум.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page