fbpx

Сніг з дощем, сльота і потепління: з’явився прогноз погоди на тиждень

У понеділок, 10 грудня опади всюди, крім Одеської і Миколаївської областей. Про це розповідає “Сегодня“.

Після невеликого потепління, до вихідних в Україні знову стало холодно. А зовсім недавно народний синоптик Леонід Горбань розповів, що грудень очікується мінливим і не дуже морозним. 

У суботу, 8 грудня на значній частині території України очікуються опади. Як повідомляє Укргідрометцентр, на заході, півночі та в центрі країни випаде мокрий сніг з дощем. У західних областях при цьому досить тепло – вдень від +2 до +5 градусів. На півночі і в центрі від -1 до +1 градуса, в східних областях від -2 градусів до 0, і на півдні від +3 до +7 градусів.

У неділю, 9 грудня дощу і мокрого снігу варто чекати вже по всій країні. З опадами прийде і нова хвиля невеликого потепління: якщо в західних областях денна температура залишиться на рівні від +2 до +5 градусів, то в північних, центральних і східних буде від +1 до +3 градусів, а на півдні від +4 до + 9 градусів.

У понеділок, 10 грудня опади всюди, крім Одеської і Миколаївської областей. Стовпчик термометра коливатиметься в тому ж діапазоні, що і напередодні.

У вівторок, 11 грудня мокрий сніг і дощі знову по всій Україні, причому місцями опади будуть сильними (наприклад, в Дніпропетровській, Кіровоградській областях). У західній, центральній і північній частинах країни вдень від 0 до +2 градусів, у східних областях від +2 до +5 градусів, і на півдні від +2 до +8 градусів.

У середу, 12 грудня українців знову чекає мокрий сніг. Температура повітря залишиться на тому ж рівні, що і у вівторок. Найхолодніше буде в Харківській і Полтавській областях – вдень від -1 до +1 градуса, найтепліше на півдні – до +6 градусів.

Читайте також: “Геть лапи від України!” – в Польщі зірвали концерт ансамблю російської aрмії

Народний прогноз погоди

8 грудня вшановується пам’ять святого Климента, папи Римського. У народі цей день називається Климентьєва. На Климента боялись побачити в поселеннях польових мишей, оскільки їх наближення до будинків вказувало на холодну зиму, пише сайт “Синоптик”.

9 грудня відзначається Юріїв день. У народі цей день називався Єгорій Зимовий, Юрій Холодний. По Єгорьєвю дня визначали і майбутній урожай: “Якщо до осіннього Єгорія випаде багато снігу, то на весняного – буде трава”.

10 грудня вшановується пам’ять святого Романа, який мав дар зцілення тілесних недуг і прожив в затворі. Єдиним провісником погоди в цей день для наших предків служив заєць. Якщо шкура зайця була покрита плямами, зиму в наступаючому році слід чекати м’яку.

11 грудня вшановується пам’ять трьох святих – Василя, Стефана, Григорія. Наші предки в цей день судили про майбутнє літо: якщо сухо і холодно в цей день – бути льоту жарким, а якщо день теплим буде – літо буде холодним. Також звертали увагу на сніг: якщо він випав цієї ночі, то буде лежати, а якщо вдень – не затримається.

12 грудня відзначається День пам’яті святого Парамона. Якщо в цей день снігу багато випаде, то провиє заметіль ще сім днів. А якщо багато пухкого снігу, значить, буде відлига.

You cannot copy content of this page