fbpx

Експерт пояснив, як нова мінімальна зарплата змінить курс долара

Зростання мінімальної заробітної плати на 12,1% збільшить кількість грошової маси в обігу. Але курс долара в Україні не зросте вище за 30-32 гривні у 2019 році – завдяки сприятливій кон’юнктурі на світових товарних біржах та підтримці з боку Міжнародного валютного фонду. А це – позитивний сигнал для інвесторів, які знизять темпи виведення дивідендів і можуть навіть розширити інвестиційні програми, повідомляє Канал 24.

Таку думку каналу висловив експерт із інвестицій та прогнозування European Analytical Centre Вадим Бардась.

Читайте також:
Бюджет-2019: який курс долара чекає на українців

За його словами, в найближчий час в українській економіці спостерігатиметься стабільне зростання доларової пропозиції на міжбанківському валютному ринку – завдяки збільшенню грошових переказів та експорту товарів. За січень-жовтень Україна експортувала на 10% більш порівняно з попереднім періодом.

Деякі ризики вносить завершення бюджетного періоду та вже традиційне зростання грошової маси в кінці року. Проте, ситуація на валютному ринку повністю контролюється Нацбанком. І будь-які ситуативні коливання будуть вчасно врівноважуватися за рахунок золотовалютних резервів,
– зауважив експерт.

На думку Бардася, офіційний рівень інфляції буде зберігатися в межах прогнозів НБУ – 5-7%. Однак реальне знецінення гривні може прискоритись до 10-15% річних. Причина – у збільшенні розмірів тіньової економіки, що може бути наслідком інтенсивного зростання фіскального тягаря та зниження ділової активності у 2019 році.

Читайте також:
На українців чекає нововведення: як тепер платитимуть за лікарняні та вихідні

Автор: Яніна Ткачук

You cannot copy content of this page