fbpx

Стало відомо, якою буде зарплата в Польщі у 2019 році

За різними підрахунками, в Польщі на заробітках перебуває близько 2 мільйонів українців. Їх кількість особливо зростає у весняно-осінній період, коли розпочинаються так звані сезонні роботи. Щороку зростає і кількість українців, які займають посади, де потрібно мати високу кваліфікацію – наприклад, медики, IT-спеціалісти тощо, пише vsetutpl.

В роботі за кордоном, в тому числі в Польщі, наших співвітчизників приваблює значно вища, аніж в Україні, зарплата. Польська “мінімалка” є такою ж, як в Україні середня зарплата фахівця. До того ж, польські зарплати з кожним роком ростуть, а пропозицій на ринку праці для іноземців стає все більше. Тож не дивно, що українців так приваблює можливість заробляти в Польщі.

Мінімальна заробітна плата (брутто і нетто) в Польщі у 2019

В порівнянні з минулим 2018 роком мінімальна зарплатня для працівників в Польщі дещо зросла. Якщо минулого року мінімальна ставка була 2 100 злотих брутто/місяць, то у 2019 році польський уряд затвердив мінімальну зарплату в розмірі 2 250 злотих брутто/місяць. Тобто польська зарплата зросла на 150 злотих.

При цьому “на руки”, після вирахування всіх обов’язкових податків, працівники з мінімальною ставкою будуть отримувати 1 634 злотих нетто/місяць, тобто на 104 злотих більше, ніж минулого року.

Мінімальна погодинна ставка в 2019 році в Польщі

Відповідно зі зростанням мінімальної зарплати, в 2019 році зросла і мінімальна погодинна ставка для працівників в Польщі. Згідно з Трудовим кодексом Польщі, мінімальна погодинна ставка може відрізнятися для працівників, що працюють за різними трудовими договорами.

Так, для тих, хто працює на підставі Umowa o prace мінімальна зарплата за одну годину роботи у 2019 становить 14,70 злотих брутто/год, а з вирахуванням податків – 12 злотих нетто/год.

Umowa o prace дозволяє людині працювати всього 168 годин на місяць, а всі понаднормові години, робота в нічну зміну, робота у вихідні або святкові дні оплачуються за більш високим тарифом.

Що ж стосується працівників, які працюють на підставі Umowa zlecenie, то у 2019 році мінімальна погодинна ставка для них становить 9 злотих нетто/год.

Umowa zlecenie не передбачає жодних надбавок і переплат за понаднормову роботу чи роботу вночі, у вихідні і святкові дні. Зарплата за цим договором виплачується згідно із зазначеним погодинним тарифом, проте працювати працівник можете стільки, скільки вистачає сил і бажання, в тому числі в нічні зміни та вихідні дні.

Слід зауважити, що Національна інспекція праці у Польщі жорстко контролює дотримання правил виплати заробітної платні серед роботодавців. Відтак, через несплату працівнику мінімальної ставки роботодавцю може загрожувати штраф в розмірі від 1 до 30 тисяч злотих.

You cannot copy content of this page