fbpx

Суд і справедливість – не завжди одне і те ж: Київська суддя Наталя Зеленіна регулярно це доводить

У Господарському суді Києва працює суддя Наталя Зеленіна , діяльністю якої свого часу зацікавився Департамент захисту економіки Національної поліції, пише Politeka.

Як передає Антикор , правоохоронці попросили суд надати їм документи про відпустки, відрядження і лікарняні, а також копії табелів обліку робочого часу. Все це знадобилося поліцейським для відповіді на питання: чому суддя Зеленіна працювала у вихідний день? Є підозра, що за працьовитістю служительки Феміди ховається серйозне правопорушення.

Чужими руками

Підставою для розслідування послужила постанова Господарського суду міста Києва від 23 квітня 2017 року. Це була неділя, а будь-які судові документи можуть прийматися тільки в робочі дні. Більше того, з бази даних «Діловодство спеціалізованого суду» випливає, що суддя Наталя Зеленіна в цей день не створювала жодних документів ні в письмовій, ні в електронній формі. Та й взагалі перебувала за межами України.

Все це – можливі ознаки кpимінального злoчину, передбаченого ч. 1 ст. 375 Кримінального кодексу України «Винесення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови». Такий злoчин карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

«Факти говорять про те, що Зеленіна сама рішення не пише, а просто підписує. А писати їх може в кращому випадку помічник, в гіршому – зацікавлена сторона. Відомі випадки, коли судді наймали «лівих» фахівців за хaбар, отриманий від однієї зі сторін, щоб їм написали рішення. Тобто судді настільки розледачіли, що вони у одних хaбарі беруть, а іншим платять за написання рішення », – коментує джерело, близьке до судової системи.

Юристи, які стикалися з роботою київського Господарського суду, стверджують: для Зеленіної написання судових документів чужими руками – постійна практика. Як і підпис під рішеннями, поставлений заднім числом, який говорить про те, що текст рішень написаний набагато пізніше зазначеної дати і, можливо, узгоджений із зацікавленою стороною.

Тягне час

Але найобурливіше те, що через два роки після сумнівного недільного рішення Наталя Зеленіна не тільки не втратила роботу, але і продовжує «кошмарити» учасників судових процесів. Сторони судового провадження неодноразово подавали скарги на поведінку судді, які розглядалися Вищою кваліфікаційною комісією суддів України.

Адвокати не стали б безпідставно подавати такі скарги, оскільки для них передбачена сувора відповідальність за неправдиві звинувачення. Тим більше, що скарги подавалися в інтересах відомих українських і зарубіжних компаній, які дорожать своєю репутацією. Серед них – Dr. Reddy’s Laboratories Ltd, VAB Bank, ПУМБ, Укргазбанк і інші. А значить, швидше за все, скарги мали під собою підстави.

Скарги – матеріали непублічні. У відкритому доступі можна знайти тільки інформацію про їхніх авторів та про суддю, діяльністю якого ці автори незадоволені. Але нам все ж вдалося дізнатися подробиці.

Юристи кажуть, що візитна картка Зеленіної – системне порушення термінів судочинства. Наприклад, вона може навмисне затягувати підписання – в деяких випадках на довгі місяці. Навряд чи причина просто в особистій неорганізованості судді. Адже в певних ситуаціях затягування грає на руку однієї зі сторін процесу. Поки немає повного тексту рішення, стороні, що програла нічого оскаржити, і вона не може подавати апеляцію.

«Зеленіна взагалі славиться безцеремонним поводженням. Вона може повністю ігнорувати якусь сторону. Виконуючи замовлення, досить незграбно проводити процес, навіть не роблячи вигляд, що проводить об’єктивний розгляд. Може ігнорувати клопотання. Іншими словами, допускати грубе порушення процедури процесу на користь якоїсь сторони зі зрозумілих причин», – коментує джерело.

Зіркове сімейство

Але навіть якщо апеляція подана, шанси скасувати рішення Зеленіної невисокі. «Якимось дивовижним чином її рішення вистоюють в апеляції. Були повністю необґрунтовані рішення, які апеляція залишала в силі, але судді при цьому буквально червоніли і виправдовувалися», – розповідає джерело.

Можливе пояснення цього чуда – В’ячеслав Зеленін, колишній чоловік Наталії та колишній заступник голови Київського апеляційного господарського суду. Слово «колишній» в обох випадках не повинно вводити в оману: В’ячеслав зберіг вплив в судових колах, а з Наталею, за чутками, розлучився фіктивно, щоб не фігурувати в її деклараціях про доходи.

В’ячеслав Зеленін – легендарна особистість в юридичних колах. Адвокати згадують, як він відкрито вимагав xабара з учасників судових процесів і мстив їм в разі відмови. За це отримав кличку – Пройдисвіт.

Трудова діяльність подружжя приносить свої плоди. Досить лише вивчити декларації Наталії Зеленіної, В’ячеслава Зеленіна, а також їхнього сина Володимира Макаренка, який працює суддею Святошинського суду міста Києва, а за часів Революції гідності судив активістів Автомайдану.

У сім’ї є «скромний» будинок під Києвом площею 768 кв м, два автомобілі – BMW X6 2009 року випуску і Toyota Land Cruiser 2005 року, а також земельні ділянки і ювелірні прикраси. І це при місячній зарплаті 27 тис грн.

Але така невідповідність чомусь не хвилює ні антикорупційні органи, ні начальство Зеленіної. Можливо, коли ви читаєте ці рядки, вона виносить черговий вердикт, який не має нічого спільного з правосуддям.

Руслан Якушев.

Фото – ілюстративне.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page