fbpx

– Та він твій тато!, – чому цією фразою я маю все виправдати і пробачити? Вибачте, але треба добре натрудитися аби оте «тато» заслужити. Він мені ніякий не батько і ніколи ним не був

Відколи себе пам’ятаю, прихід тата з роботи супроводжувався приготуваннями – ховалися гострі предмети, всі мали мовчати, а їжа мала бути вже на столі.

Ми малі не розуміли, чому до тата не можна підбігти і щось йому розказати, не можна сіпати за руки і тягнути аби він подивився, яку буду ми зробили.

Тоді мама блідла і бігом нас відганяла, а він мав причину почати розмову:

– То так ти їх виховуєш? Не дають мені твоєї лобуди й ложки сьорбнути! Хочете мене самого з’їсти! Нема мені від вас спокою!

Мама мовчала, бабуся мовчала, ми затихали і було чутно лише батька.

Чим старші ми ставали, тим чіткіше виконували правила.

А потім тато пішов, а маму повезли в лікарню. Наш старший братик Василько, який маму знайшов, все зрозумів і потім нам малим розказав по великому секрету.

Вона повернулася з лікарні і ми почали жити далі вже без тата. В хаті стало спокійно і тихо, але маму це не дуже радувало, ми не раз бачили, що вона може просто завмерти біля вікна щось виглядаючи.

Я не знаю, що вона там видивлялася, бо ми батька бачити не хотіли. Особисто мене питання однолітків «А де ваш тато» взагалі не зачіпали – поїхав і досить.

Ми вже всі повиростали та одружилися. Мама й бабуся жили собі вдвох в селі, а ми розбіглися хто куди.

Мама ніякого іншого чоловіка не шукала, бо в селі й не було відповідних, а за межі його мама й не виїжджала, хіба в поліклініку чи на базар, все своє життя провела біля поля та господарки.

Ми їй не давали сумувати, бо хтось з нас таки й приїде відвідати сам чи з дітьми, а як ще хтось, то й вже переночувати нема де і ми йшли спати в стодолу. Сіно пахло просто неймовірно, але й так само кусало.

Мені здавалося, що вона абсолютно щаслива – діти поруч, онуки є, приїжджаємо та допомагаємо. Правда, вона й далі отак завмирала коло вікна. Найчастіше брала роботу на вулицю – щось перебирала, сортувала, шила чи прала, все на вулиці аби в полі зору були ворота!

І таки дочекалася – не минуло й тридцять років, як батько вернувся!

Побитий життям дід рипнувся в її фіртку, а вона з першого погляду впізнала, що то її чоловік!

Диво та й годі. Я от дивлюся на цього старого і нічого в ньому рідного не бачу.

І от ми приїхали з братом нічого не підозрюючи, аж тут мама бігає по подвір’ї разом з якимсь чоловіком гомонить. Подумали, що сусід чи хтось з села прийшов допомогти!

А вона така щасливенька:

– Діти, тато вернувся!

Ми отак і остовпіли! Той пішов до нас обніматися, Василь йому подав руку, а я просто відсторонилася, бо з якої радості?

З якої радості я маю зараз цьому чоловікові казати «тату», я його навіть не знаю, але я добре пам’ятаю, яким він тоді був.

– Я був молодий і нерозумний, – каже він і це все його виправдання.

Може, ми й не бідували, але в нас точно не було того, що мали інші діти і я не кажу про кольорові олівці чи лаковані сандалики, я кажу, що за нами ніхто не стояв і можна було нас легко ображати! Добре, що у нас був Василь, який всім задиракам давав знати, хто за нами.

А ті криві погляди односельців «Та то ж Іванові», які просто все про нас пояснювали і не було на те ради.

Як це мама може бути такою засліпленою і не розуміти цього?

«Та то ж тато» – це не виправдання всьому.

Фото Ярослава Романюка.

You cannot copy content of this page