fbpx

– Ти дивися, навіть сльоза не покотиться, як коло чужої стоять! – Отак люди шепчуться коло домовини Одарки Василівни та приглядаються до її єдиного сина

– Ти дивися, навіть сльоза не покотиться, як коло чужої стоять!

– А ти їх колись коло неї бачила? Я лиш тепер дізналася, що вона онуків мала!

Отак люди шепчуться коло домовини Одарки Василівни та приглядаються до її єдиного сина, який по-справжньому сумував за мамою, проте сини і дружина не виражали ніяких емоцій.

Невістка дивилася на Одарку Василівну і думала про те, що як би змінилося їхнє життя. якби жінка не була такою гордою.

Від того, як вона зустріла невістку аж здригнулася, хоч роки минули, а було ніби вчора. Не знати, кого бачила колишня голова колгоспу в ролі невістки свого сина, але точно не її, звичайну студентку профтехучилища.

Ще поки не дізналася, де вчиться, то ще усміхалася, а потім ще спитала, де батьки і все.

– Мама мене одну ростить, – сказала вона тоді наївно, бо пишалася тим, що мама змогла собі дати раду з двома дітьми.

– Яблуня від яблуні, – процідила крізь зуби Одарка Василівна, а синові додала: «Не таку невістку я від тебе чекала сину. Таку за дружину не беруть, тим більше з такою посадою, як у тебе!».

Хоч тоді Вадим працював в міській раді на посаді маленького чиновника, але для себе Одарка Василівна вже бачила сина мером міста, як мінімум. І йому потрібна була дружина під стать. А не вона.

Тоді Віта вибігла з хати і не знала, в яку сторону має бігти до автобуса. Вадим догнав її і поїхав з нею. Мати посилала їм в спину слова, що ніколи не отримають її благословення. Тоді її ще заспокоював чоловік, мовляв, все налагодиться, але вона капала ліки і трималася за серце.

Син не передумав і тоді, коли вона лягла в лікарню, а прийшов зі звісткою, що вони вже розписалися. Тоді Одарка Василівна встала з ліжка і поїхала додому, бо довше продовжувати цей цирк вже не було сенсу.

На весіллі вона ридала за сином вголос, мов на поминках. А весілля зробила пишне аби багато гостей можна було запросити, бо ж купа знайомств, тому й ця гурба бачила, як вона не могла тримати себе в руках.

Молодята жили щасливо, ростили діток, але бабуся не приїжджала часто, а до неї не хотіла вже їхати невістка. Діти знали лише бабусю з маминої сторони і любили її дуже.

Одарка Василівна ще трималася, поки жив чоловік. Але, коли його не стало, то самотність почала її лякати. Колись така бойова жінка боялася спати з закритими дверима, щоб хтось зміг її знайти в хаті, коли б їй стало зле.

На той момент її невістка вже мала успішне ательє, де шила не лише спецзамовлення, але й на замовлення.

Оскільки, Вадим все життя проробив по кабінетах, то особливого доходу, крім знайомств не було, а такої хватки, як у матері, Вадим не мав.

І ось настав момент, коли вони у свою хату мали привести матір, бо вона вже сама почала проситися жити з кимось.

До Вітиної честі, та погодилася і доглядала жінку до кінця її днів, але за той час, що вона була біля онуків, Одарка Василівна не змогла прихилити онуків до себе, бо вони вже виросли і бабусиної любові не потребували.

Одарка Василівна прожила біля сина доволі довго, а як знати її характер, то можна сказати, що для всіх то була вічність.

Проте, жінка хоч на старості років, але на власні очі побачила, яке життя було у її сина та онуків і розуміла, що то не найгірший варіант, що міг бути. Так, він не став мером і не знати чи й став би, якби у нього була інша жінка. Вона попросила у Віти пробачення з самого початку, але для годиться, обидві знали, що це формальність, і пробачення, і прощення.

Поховали її в селі біля чоловіка, на могилу син приїжджає рідко, частіше сам, бо нікого, крім нього, за ними серце не болить.

То чи варто було так чинити?

Фото Ярослава Романюка.

You cannot copy content of this page