fbpx

Українські заробітчани масово пакують валізи до іншої країни ЄС: польські роботодавці у паніці пропонують райські умови

У Польщі бачать реальну загрозу переїзду український трудових мігрантів до інших країн ЄС, у тому числі до Німеччини.

Про це повідомляє “Хвиля“.

Зокрема, уряд країни вже встиг підготувати два нових проекти, які допоможуть переконати українців залишитись саме у Польщі.

Наразі вже відомо, що мова йде про створення онлайн-платформи partnerstwo.info, якою будуть користуватись робітники та роботодавці. Відзначається, що платформа допомагатиме адаптації українців у Польщі.

Другий проект – це створення «гарячої лінії», де українці зможуть отримати допомогу від фахівців Асоціації правового втручання (Stowarzyszenie Interwencji Prawnej).

Крім того відомо, що уряду країни також запропонували змінити систему плацевлаштування іноземців, у тому числі українців. місцевій владі запропонували скасувати поточні обмеження у процедурі видачі дозволів, які роблять іноземця залежним від роботодавця і від займаної посади. Також варто ввести стимули для легальної роботи

Разом з тим варто відзначити, що Польща кусає лікті, адже більшість українських заробітчан збираються залишити країну та їхати до нової. Німеччина пропонує більш вигідні умови праці.

Крім традиційного сезонного фактора, на зменшення кількості українських працівників у Польщі вже від січня наступного року можуть вплинути і зміни у правилах працевлаштування у Німеччині громадян з-поза меж ЄС.

Німецька влада активно працює над спрощенням умов міграції для фахівців, які відповідають певним критеріям і мають достатній рівень володіння німецькою.

Вже зараз частина українських працівників з Польщі переорієнтувалася на Чехію і Словаччину, де платня є вищою. Однак з Нового року все може змінитися і в цих країнах.

Із посиланням на результати останнього дослідження, проведеного агенцією Work Service, видання припускає, що у разі, як працевлаштування у Німеччині буде лібералізовано, туди можуть поїхати до 60% українців, які нині працюють у Польщі.

“Це величезна загроза польській економіці. Протягом двох-трьох місяців дефіцит персоналу збільшиться з 156 тисяч до понад півмільйона вакансій”, – цитує Rzeczpospolita Кшиштофа Інглота, керівника Personnel Service.

Серед можливих нових маршрутів, крім Німеччини, спеціалісти називають і Чехію, яка манить українських заробітчан.

Втім, очевидно, це більше стосуватиметься кваліфікованих працівників. А опитування показують, що понад 70% працівників у Польщі виконували просту роботу, яка не потребує спеціальної вищої світи.

Читайте також: Україна закрила в’їзд чоловікам-громадянам Росії

You cannot copy content of this page