fbpx

Уявляєш, вони помирилися і тепер зі мною не розмовляють. Але ж Оленка ─ моя найкраща подруга! Як вона могла так зі мною вчинити?

Наталя справді виглядала засмученою. Чекала, що Іра, якій вона скаржилася на те, що відбувається, її, як мінімум, підтримає. Відповідь приятельки виявилася несподіваною:

─ А що ти хотіла? Вони сім’я, у них свої закони. Як то кажуть, закохані посваряться – ще краще помиряться. Хто ж просив тебе втручатися, давати безглузді поради?

─ Чому безглузді? Він діставав Олену своїми докорами, в гріш її не ставив, навіть більше! От я й сказала, що їй треба тікати від такого чоловіка. Вона, звичайно, сумнівалася, але я її переконала, що тільки звільнившись від старих стосунків, вона зможе побудувати нові. І в чому я не права?

─ Та права ти, права. Тільки такі рішення люди мають ухвалювати самі.

─ А якщо вона була не в змозі щось вирішувати? Ти б її бачила! Клубок нервів!

─ Все одно: радити покинути чоловіка, піти з дому, кардинально змінити життя ─ не можна. А ти завжди лізеш зі своїми порадами.

─ Іро, я ж хочу, як краще. І взагалі мені з боку видніше.

─ З боку ти бачиш лише те, що тобі показують. Але в будь-якій ситуації є приховані мотиви, обставини та, врешті решт, почуття. Ось ти переконала Сергія виступити проти нашого шефа. Мовляв, той має враховувати думку працівників. І що сталося? Сергія просто звільнили. От і все. А винна в цьому – ти. Ти його спровокувала.

─ Ну, знаєш. Давай не будемо звалювати все на мою голову. Може, Сергій висловився грубо, ми ж там не були.

─ Та яка різниця? Людина втратила нормальну роботу.

─ Йому давно треба було пошукати щось перспективніше.

─ Ну от знову. Звідки ти знаєш, що йому потрібно? Одному ти кажеш, що пора міняти роботу, іншому ─ пора розлучатися, третьому ─ пора йти в спортзал, четвертому ─ ще щось. Ти що, істина в останній інстанції і найкраще знаєш, хто і що має робити?

─ Ти чого на мене накинулася? Нема на кому злість зірвати? ─ спитала Наталя.

─ До чого тут це?

─ А до того. Якщо людина з чимось не справляється, то нічого на інших кидатися. Потрібно себе контролювати.

─ Все, досить. Нам більше немає про що говорити. Поки що. ─ Ірина різко розвернулась і майже бігцем попрямувала в інший бік.

«Невдячна», ─ подумала Наталка і пішла у своїх справах.

Увечері зателефонувала сестра:

─ Привіт! Ти пам’ятаєш, що в суботу у мене ювілей? Приходь на другу годину.

─ Пам’ятаю, ─ озвалася Наталя, ─ одного не розумію: навіщо тобі все це? Такі витрати! Сподіваюся, не буде жодних надмірностей? Ти ж зовсім не вмієш розпоряджатися грошима.

Сестра поспішно попрощалася і перервала розмову.

Зайшла сусідка. Радо розповіла, що до неї на десять днів приїхала донька і працюватиме віддалено.

─ А чоловіка вона залишила одного? ─ моментально відреагувала Наталка. ─ Ох, це не добре! Нехай кілька днів погостює і відправляй її назад. Бо ще вскочить у гречку благовірний, ти ж знаєш, які зараз чоловіки.

Сусідка знітилася, поквапилась додому, навіть відмовилася від чаю.

Наталя посиділа, подивилася серіал, згадала про приятельку, яка має проблеми з сином. Подзвонила:

─ Привіт. Ну, як там твій бовдур? Ти з ним поговорила?

─ Ой, Наталочко. Мені язик не повертається сказати таке синові.

─ Ну тоді продовжуй далі його пестити. А він так і сидітиме у тебе на шиї.

─ Просто він молодий, багато чого не розуміє.

─ Ага. Тому жодної копійки до сімейного бюджету не дає. От тільки куди діваються його гроші? Сидить на всьому готовому. Так він ніколи нічого не навчиться. Точно тобі кажу: нехай живе самостійно, орендує квартиру.

─ А навіщо? В нас величезний будинок. Піде, залишимося з чоловіком удвох у цих хоромах. Для чого він буде поневірятися по квартирах?

─ Тоді вимагай у нього гроші. А не дасть ─ не годуй. Нехай за свої харчується.

─ Ну як «не годуй»? Мені що, ховати від дитини суп чи замок на холодильник повісити?

─ А чому б і ні? Чоловік має бути самостійним та відповідальним. А ви виростили сина інфантильним і продовжуєте робити те ж саме. Час із цим щось вдіяти!

─ Ой, Наталочко, пробач, чоловік кличе. Я тобі завтра передзвоню.

І Наталя знову залишилася сама. Що за люди? Вчиш їх, вчиш, а користі ніякої. Ні, щоб дослухатися до розумної людини. Зробити правильні висновки. Змінити своє життя на краще. Усі, нехай роблять, що хочуть і пожинають свої плоди. Мені до них немає ніякого діла».

З цими думками Наталя мирно відійшла до сну.

Наталці 35 років. Вона закінчила педінститут за спеціальністю «Вчитель початкових класів». Ніколи не була одружена, дітей немає. Живе у маленькій однокімнатній квартирці на околиці. В інтернеті позиціонує себе як експерт з питань міжособистісних стосунків (прочитала кілька розумних книжок). Вона навіть проводить вебінари та майстер-класи на цю тему.

Svitlana Sushko.

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page