fbpx

Я знаю, що поза очі всі показують на мене пальцем: «Від неї наречений втік та ще й з грошима! Як таке можна було не побачити?». Я вам розповім, чому я цього не побачила

Відколи себе пам’ятаю, то ми завжди боялися ходити попри хату Христоньки. Так звали цю стару жінку, яка завжди сиділа на порозі і мала величезного чорного кота.

Діти поміж собою та й інколи й дорослі розповідали, що то насправді не кіт, а баба живе так довго, бо ніхто не просвердлить в стрісі діру.

Тому пам’ятаю, що попри бабину хату я просто чимдуж бігла, а стара жінка лиш дивилася мені вслід разом з котом.

Коли я підросла, то бабуся з мамою почали мене вчити жіночих премудростей: чистити картоплю, варити суп та пекти смачні сирники.

– Шлях до серця чоловіка лежить через шлунок! Ти маєш добре вміти готувати, щоб твій чоловік нікуди не дівся.

Чи варто казати, що чистити картоплю, коли друзі побігли в посадку на черешні, було не дуже весело? Чи варто казати, що картопля так і стояла, а я бігла за дітьми?

Тоді мама й бабуся мені говорили:

– Ти бачиш Христоньку? Вона теж не хотіла чистити картоплю і від неї утік чоловік! Ти хочеш бути як вона?

Звичайно, що я не хотіла бути як ця жінка, жити з чорним котом і лякати дітей.

В міру мого дорослішання постать Христоньки ставала наочним прикладом того, що стається з дівчиною, яка не слухає батьків, не хоче поратися по господарству, не змовчує на слова старших, не догоджає чоловікові, не слухається його…

В моїй голові самотність мала лице цієї жінки, а очі позичала в чорного кота…

Проте, попри весь мій страх самотності – я не могла знайти собі пару. Наче й залицялися до мене хлопці, але щоб отак на все життя брати шлюб – тут вони тікали від мене швидше, ніж я в дитинстві від Христоньчиної хати.

Вже мені й тридцять стукнуло, а чоловіка все нема.

Тоді мама наважилася на жіночу розмову зі мною.

– Доню, зараз такий час, що можна з чоловіком жити, а вже потім і на весілля збирати. То ти добре подумай, щоб не залишитися самою, бо ми з татом не вічні.

Я якраз винаймала кімнатку в однієї жінки і чесно скажу, що туди приходити мені було трохи лячно, адже ця жінка була просто молодшою копією Христоньки з трьома вгодованими котами.

І так мені туди йти не хотілося, що край і одного разу я пішла до подруги і там познайомилася з Мироном. Не скажу, що він мені аж так сподобався, але…

Ну, привів до тієї хати і напросився на чай, я й погодилася…

Він залишився і вже жили ми разом, що мене тішило, бо хата видавалася не такою пустою і господиня з котами перестала навідуватися.

З часом мені сподобалося готувати Мирону сніданок, я спокійно засинала, коли чула, що поруч жива душа, я йшла додому і мала плани на вечір. Розумієте? Не просто заснути під телевізор, щоб не так страшно, а приготувати вечерю, поговорити, бути з кимось поруч.

Згодом, ми переїхали в іншу квартиру, де я відчула себе просто щасливою, адже я була дуже далеко від самотньої господині!

Пройшов рік, але Мирон і не планував кликати мене заміж. Вже й мама моя мені натякає, що треба мені щось робити, бо ж жити, то одне. Але законна дружина – зовсім інше.

І я спитала його чому він мене заміж не бере.

Мирон лиш розсміявся та сказав, що тепер ніхто не одружується, але якщо мені так принципово, то хай буде.

Господи! Я просто вся світилася і все готувала та купувала, а він лиш спостерігав та усміхався з такої поведінки. Я вирішила, що буду робити весілля в маленькому залі, лише для рідних. Але все одно сума була кругленька.

Тому я те й робила, що працювала та відкладала.

А одного вечора я прийшла додому, а двері відкриті.

Нема нічого – ні Мирона, ні його одягу, ні моїх грошей, ні цінних речей.

То я вам скажу, чого я нічого не побачила – бо я бачила лише самотні очі. Свої, господині з котами, баби Христоньки! Отак.

Фото Ярослава Романюка.

You cannot copy content of this page