fbpx

Як зрозуміти, чого не вистачає помідорам?

Помідори вам самі підкажуть, чого їм не вистачає.

Варто тільки навчитися розуміти помідорову мову. А це зовсім нескладно.

Хлороз листя – листя стало жовтим, а жилки залишилися зеленими – це сигнал до того, що рослині треба підживитися залізним купоросом (50 г на 10 л води). Підживлення використовувати тільки під корінь, а по листі обприскувати рослини Хелатом заліза.

Брак заліза

Краї листя стали ламкими і загнулася – сигнал до того, що кущам треба дати магнію. Найпростіше використовувати калимагнезію (20 г на 10 л води), або золу (60-100 г на 10 л води). Після внесення добрив потрібно обов’язково провести полив.

Брак магнію

Листя стали дрібними і хлоротичними – це означає, що не вистачає міді. Виправити становище може підживлення рослин мідним купоросом (20-40 г на 10 л) води або просто обробка кущів від хвороб препаратами що містять в своєму складі мідь – Ридоміл, Ордан, Акробат.

Якщо на вашій ділянці піщані або карбонатні ґрунти, то часто помідори cтраждають від борного голодування. Про те, що томатам не вистачає бору, ви зрозумієте, виявивши чорніючі верхівки пагонів і почорніння тканин на плодах. Найпростіше впоратися з цією недугою за допомогою обприскування рослин розчином борної кислоти (10-15 г на 10 л води). Таким розчином можна підгодувати помідори, поливib їх під корінь.

Кальцій потрібен рослинам для росту. Він також покращує властивості ґрунту. Але особливо корисно обприскування кущів кальцієвою селітрою (20-30 г на 10 л води), коли вони тільки наливаються (через 1-2 тижні обприскування повторюють). Це врятує урожай від вершинної гнилизни.

Для того щоб збагатити ґрунт кальцієм, в неї вносять гіпс, золу або кальцієву селітру. Тільки майте на увазі: їх не можна поєднувати з гноєм.

Якщо пагони і листя, а іноді просто жилки на них, стали фіолетовими – це говорить про брак фосфору. Виправить становище 50 г суперфосфату, які добу настоюють в 10 л води. Відро такого розчину витрачають на 10 м2.

Краї листя помаранчеві або жовто-зелені – це так званий крайовий опік – вірна ознака нестачі калію. Врятувати урожай можна, підгодувавши рослини сірчанокислим калієм (40 г на 10 л води).

Брак калію

Найгірше, коли не вистачає азоту – квітки обсипаються, листя дрібнішають, плоди зав’язуються слабо і виростають дрібними. Щоб врятувати урожай, треба полити томати розчином 30-60 г сечовини на 10 л води. Відро розчину витрачають на 10 м2 ґрунту. Якщо рослини почнуть бурхливо рости, значить, переборщили з азотом і треба внести трохи суперфосфату.

Брак азоту

Гарного вам врожаю!

You cannot copy content of this page