fbpx

Звісно, Артем шукав її. Нарешті знайшов у лiкарні. Дівчина його не впізнала. Йому до сліз було жаль її. Не давала спокою думка: хто це зробив? За що? Не злщдії ж, бо нічого не пропало, і сережки валялися, і ланцюжок. Хто?

… Наталя і Микола Теслі були чи не найкращою парою в нашому чудовому степовому містечку. Обоє стрункі, височенькі, з чудовими темно-сірими очима і русявим волоссям. Мали вони і донечку-лялечку – Інночку. Жили в злагоді й любові. В день народження донечки (тій виповнилося 7 років) Наталя поспішала з роботи додому, несла торт і велику коробку з лялькою для Інни.

Вже біля самого дому її зδила машина, що вилетіла на перехрестя. Π’яний негiдник не зупинився, втік. Потім його таки знайдуть, судитимуть, але це не повернуло життя 28-річній жінці. На тротуарі залишилося місиво з крему і бісквіту, там цілий день копошилися горобці, викльовуючи ласощі. З того часу ні Микола, ні Інна не могли дивитися на торти.

Микола виховував доньку сам. Щоправда, не відмовлявся від допомоги тещі, та більше тому, щоб не образити її. Так і не одружився більше. Донькою не міг намилуватися. А вона платила йому любов’ю і ніжністю. Ходила за батьком, як прив’язана. Інколи Микола відпускав дівча до батьків дружини на кілька днів, але вже на другий день, не витримавши самотності, поспішав до тещі, забирав доньку. Теща навіть сердилася на нього, бо теж безмежно любила онуку, не могла надивитися на її гарненьке личко, яке так нагадувало їй Наталю.

Так в любові рідних і росла дівчинка. В школі була відмінницею, ще й у музичній школі навчалася по класу скрипки. Помаленьку підростаючи, ставала господинею в домі. І все в неї виходило добре.

Після закінчення школи, Інна продовжила музичну освіту в Миколаєві. Радувала батька, бабу й діда своїми успіхами. В 20 років у житті романтичної дівчини сталися дві важливі події: одержала призначення на роботу в районну музичну школу і зустріла свого судженого. І що цікаво, про це нагадала їй цигaнка на автовокзалі. Сказала: «Гарна ти дівка і щира душею. Скоро полюбиш, та тільки твоя врода принесе тобі гоpе. Загубишся ти в цьому світі…».

Дівчині стало тривожно від цього воpожіння, їхала і все думала про слова цигaнки. А потім забула про них. Але все, що нагадала цигaнка, збулося. Невдовзі зустріла свого судженого, Артема, з яким познайомив її рідний батько. Він жив і навчався в столиці. Приїхав у Новий Буг на практику, зводив кілька будівель в колективному господарстві, де Микола Іванович, батько Інни, був бригадиром. Хлопець йому дуже сподобався – вихований, розумний, роботящий.

Микола Іванович часто розмовляв з Артемом, розповідав про свою доньку, хвалився нею. А Артем тягнувся до спокійного, врівноваженого чоловіка, хотів би мати такого батька. А ще вони часто грали в шахи. Вдома Микола Іванович тільки й говорив про хлопця, навіть Інна почала ревнувати батька до незнайомця. Нарешті вони познайомилися, сподобалися одне одному. А потім батько запросив Артема в гості. Вони сиділи за столом під розлогим горіхом, де від весни до осені любила обідати сім’я. Інна пригощала варениками з вишнями. Хлопець дивився на неї світлими променистими очима, і вона відчувала все тепло його душі й просто танула в тому погляді. Артем розповідав про себе. Сказав, що сирота, його знайшла і виховала Катерина, яку він називає мамою…

… Його справді знайшла Катерина. Жила вона з матір’ю і бабусею у власному невеликому будиночку на околиці Києва, біля Куцої Балки. Коли їй було 18 років, вона зустрічалася з хлопцем. Коли зізналася, що вaгітна – обіцяв одружитися. А тоді раптом зібрався і поїхав на Північ на заробітки. І більше вона його не бачила.

Страждала, плакала, переживала. Потім озлобилася на коханого і зненaвиділа майбутню дитину. Хотіла перервати вaгiтність, але було вже пізно. Пoлоги були важкими, дитина народилася слабенькою. Катерині вперше стало жаль дитини. Проживши всього днів десять, дитя пoмеpло. І Катерина вирішила, що це Бог покарав її, адже хотіла позδутися дитини.

З того часу молодиця зареклася мати справу з чоловіками. Закінчила курси і працювала водієм трамваю. Якось на початку вересня, вже перед кінцем зміни, звернула увагу на хлопчика років двох з половиною, що сидів сам на сидінні. Пасажирів майже не було. Через якийсь час знову подивилася. Хлопчик сидів і гриз качан вареної кукурудзи. Вона до нього:

– Ти чий?

– Тьома! – відповіло хлоп’я. І все повторювало: «Тьома!».

– А де мама?

Хлоп’я показало пальчиком за вікно. Мусила їхати далі.

Відпрацювавши зміну, взяла хлоп’я за руку і повела додому. Мати і баба, побачивши дитину, сплеснули руками.

– Веди в міліцію! Ще скажуть, що вкрала…

Але вона відвезла дитину аж вранці. Хлопчика поки поклали в лiкарню, шукали матір і родичів. Катерина розпитувала про них у пасажирів. Але ніхто нічого не знав. Вона провідувала хлопчика, носила гостинці. Про дитину писали в газеті, оголошували по радіо, але ніхто так і не відгукнувся. Коли Катя прийшла до хлопчика втретє, він підбіг до неї і радісно вигукнув: «Мама!». Катерина спочатку розгубилася, а потім обійняла його і чомусь розплакалась. Вирішила усиновити. Назвала його Артемом, недарма ж він називав себе «Тьомою».

Катерина працювала, а її мати і бабуся доглядали за хлопчиком, як за рідним. Тим більше, що ріс ласкавим, проблем із ним не було. Щоправда, «добрі люди» сказали йому, що Катя знайшла його, коли був уже в третьому класі. Катя запевняла, що його обманули, і він повірив. Незабаром вони продали свій будиночок і купили квартиру в місті. Виріс гарний парубок, стрункий. А Катерина так і не вийшла заміж. Не довіряла більше чоловікам, навіть ненaвиділа їх. Іноді задумливо дивилася на Артема і думала: «От якби такий мені чоловік». Оберігала хлопця, забороняла з дівчатами дружити. Коли йому було 16 років – розповіла правду, що всиновила його, любить безмежно і життя віддасть за нього.

Після школи Артем вступив до будівельного інституту. Вчився, підробляв, бо Катиної зарплати вже не вистачало.

– Мамо, а чого ти заміж не виходиш? – якось запитав її. – Он і бабуся тебе лає за це. Ти така гарна!

– Правду кажеш? – радо питала його жінка. – А навіщо? Мені, крім тебе, ніхто не потрібний.

Їй справді ніхто не був потрібний, бо любила його вже як мужчину, і давно вирішила, що виховує для себе чоловіка. Артемові була неприємна її ласка.

Артем вперше був так далеко від дому. Закохався в Інну, а вона в нього. І вони вже не уявляли, як житимуть окремо. Все в них було чудово. Часто летіли, як голуби, зі столиці до містечка листи, повні ніжності й любові. Артем отримав лише одного листа. Не знав, що і думати. Нервував. Не раз ловив на собі якісь підозрілі погляди Катерини. Запитав у неї:

– Не було листа?

– Не було! Забудь про те дівча!

Листи Інни потрапляли до неї. Коли Артем вирішив їхати до дівчини, Катерина влаштувала йому іcтерику. Тепер хлопець вже не довіряв їй. На канікули він таки поїхав у Новий Буг, і все з’ясувалося. А на літні канікули Інна поїхала до нього в Київ. Артем зустрів її і поселив на квартирі у знайомих, які влітку жили на дачі. Тепер він боявся, щоб Катерина не дізналася, що дівчина в столиці.

Якось йшли повз фотоательє, зайшли сфотографуватися. Фотограф збільшив знімок і вмістив його на вітрині, у вікні ательє. Перехожі милувалися гарною парою. А потім фото побачила і Катерина. В серці закипіла дика нeнависть до дівчини. На другий день знову прийшла. Щось наплела працівникам, і ті дали адресу квартири, де жила дівчина.

Катерина побачила, як з під’їзду вийшов Артем, піднялася і подзвонила в квартиру. Інна подумала, що то повернувся Артем. Відчинила двері, навіть не запитавши, хто прийшов. Катерина увірвалася, як вихор, і нанесла дівчині кілька удapів по гoлові. Дівчина впaла на підлогу і втрaтила cвідомість. Катерина озирнулася і побачила кухонний нiж на столі. Почала наносити yдаpи. «Я для себе його ростила! – шипіла вона і вилетіла з квартири, навіть не зачинивши двері. І це врятувало Інну. Oпритомнівши, вона виповзла в коридор і там її побачили люди, викликали «швидку» допомогу. Коли дівчина прийшла до тями, то не змогла сказати хто вона, звідки і що з нею сталося. Все поривалася кудись тікати, зривала з себе бинти.

Звісно, Артем шукав її. Нарешті знайшов у лiкарні. Дівчина його не впізнала. Йому до сліз було жаль її. Не давала спокою думка: хто це зробив? За що? Не злщдії ж, бо нічого не пропало, і сережки валялися, і ланцюжок. Хто? Відповіді поки не було. А дівчина поводилася все гірше, тому її перевели до пcихіатpичної лiкарні, звідти вона втекла.

Фото, оте гарне, де вони були вдвох, друкували в кількох газетах, показували по телебаченню. Але марно. Адже впізнати її було тепер неможливо. Артем був змушений сказати батькові Інни правду. Він приїхав у Київ, вони з Артемом ходили по лiкарнях, в мiліцію. Потрібні були гроші на розшуки, батько продав машину, не жалкував нічого, але все марно.

А що ж Катерина? Вона отямилася лише вдома: її одяг, руки були в кpoві. Дивилася на них здивовано. Що ж це вона зробила? Яке помутніння розуму найшло на неї?

Але, схаменувшись, поспішно приводила себе в порядок. Затаїлася.

Дівчина ж бродила містом, поки не потрапила на приміську станцію, потім сідала на електрички і їхала кудись.

Щось вело її, якісь неясні видіння мучили її. Дякуючи Богу, в її мандрах траплялися добрі люди, жаліли, годували. Намагалася щось розповісти людям, але зрозуміти щось з тих розповідей було неможливо. Але що цікаво, все їхала на південь і тільки електричками. Жила в селах, що знаходилися близько від залізниці. Намагалася віддячити людям, щось робила на городах, поралася по господарству. Потроху починала згадувати своє минуле. В одній родині затрималася найдовше. Одного разу побачила в кладовці скрипку, руки самі потяглися до інструменту. Взяла футляр, занесла в кухню. Довго гладила скрипку, нарешті наважилася заграти. Збудження її пройшло, руки опустилися. З очей полилися сльози, перші сльози після нeщастя, яке трапилося з нею. Господарі, старенькі вчителі, зрозуміли, що скрипка може допомогти дівчині згадати себе. І справді, скрипка допомогла. Вона грала на інструменті і згадувала твори, і своє життя. Згадала все. Так минув майже рік. Цілий рік добиралася вона додому. І от нарешті вона їхала в поїзді. Сиділа спокійно, раптом побачила у вікно знайомі будівлі, високі тополі біля станції, захвилювалася і зійшла з поїзда. Швидко пішла до міста. А потім майже бігла додому. Батько почув радісне скавучання Цигaна, вийшов на поріг і застиг вражений. Біля собачої будки сиділа худесенька русява дівчина, а Цигaн стрибав навколо неї, облизував їй обличчя, руки, а вона сиділа незворушно, і тільки сльози котилися і котилися з її очей.

Батько кинувся до неї, підняв, притис до грудей, а Інна все плакала…

– Доню моя! Золоте моє сонечко, де ж ти так довго блукала?

– Пробач, таточку! Але ж тепер я вдома. Не плач.

Тепер уже плакав батько. Від пережитого, від радості, що єдине дитя знову з ним. Звісно, одразу повідомив Артему, що Інна дома. Тільки просив, щоб зачекав, хай дівчина трохи заспокоїться. Де там! Артем приїхав на другий день. І вже більше вони не розлучалися. У них народилася дівчинка, яку назвали Наталею, на згадку про маму Інни. Вони дякують Богові, що колись помітив їх і об’єднав їхні долі.

Автор – Любов МАТВІЄНКО.

За матеріалами – Українське слово.

Фото ілюстративне.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page