fbpx

10 речей, які виховані люди НІКОЛИ не зроблять в офісі

Незважаючи на те що ми працюємо в різних компаніях, правила поведінки в офісі для всіх однакові. І мова не йде про дотримання дрес-коду або тиші – про це знають всі співробітники. Щоб успішно будувати кар’єру, підтримувати хороші відносини з керівником і колегами, слід дотримуватися особливої ​​ділового етикету. Якщо ви любите випити кави на самоті або обговорити політику на роботі, наша стаття написана для вас, розповідає.

Ми склали список з неочевидних речей, які не варто робити на робочому місці, щоб відчувати себе комфортно і впевнено серед колег.

1. Дотримуватися світського етикету

Справжній джентльмен завжди пропустить даму вперед. Але в офісі це правило не працює. Дотримуючись сучасного етикету, рекомендується входити і виходити першим тому, хто знаходиться ближче до виходу. Жінки не тільки відкривають самі двері, але і при необхідності пропускають інших, незалежно від того, чоловік це чи жінка. Ті ж правила стосуються і входу в ліфт. Також в офісі і чоловік, і жінка надягають кожен своє пальто сам, однак, якщо у жінки виникли з цим складнощі, чоловік може допомогти.

2. Спізнюватися без попередження

На роботу важливо приходити вчасно, однак завжди може статися незаплановане запізнення. Добре, якщо ви повідомите про те, що прийдете пізніше. Кожній хвилині запізнення слідують 2 хвилини попередження. Наприклад, якщо ви думаєте, що запізнетесь на 10 хвилин, повідомте за 20 хвилин, щоб ваші колеги або клієнти могли скорегувати свій розклад відповідним чином.

3. Позичати у колег робочі приналежності

Згідно офісного етикету, не варто брати без дозволу речі на робочому столі товаришів по службі. У деяких співробітників є звичка під час розмови з колегою покрутити в руках предмет, взятий з його столу.

Корисно присвятити деякий час тому, щоб правильно організувати робочий стіл і в результаті зайвий раз не просити щось у товаришів по службі. Визначте речі, якими ви часто користуйтеся, і зберігайте їх прямо на столі в межах швидкої доступності. Також зручно купити запасну зарядку для телефону і зберігати на роботі, щоб ні у кого не просити в разі потреби. До того ж це підвищить вашу працездатність.

4. Чекати на слова вітання від начальника

Першим вітається підлеглий, вже після цього – начальник. Виняток становить ситуація, коли начальник входить в кімнату, де вже сидить кілька співробітників. В даному випадку шефу слід першим вимовити слова вітання.

5. Стукати в двері кімнати, де знаходиться більше 3 осіб

Згідно офісного етикету, стукати слід тільки в двері приміщення, де знаходиться менше 3 осіб. В кімнати, де є багато людей, можна входити і без попередження. Коли ви увійшли в приміщення і вирішили потиснути руку одному з колег, слід потиснути руки і всім присутнім.

6. Схрещувати руки при розмові з колегами

На роботі слід приділяти увагу мові тіла. Невербальна комунікація впливає на відносини з людьми. Якщо говорити з колегами, схрестивши руки і ховаючи очі, вас навряд чи сприймуть як приємного співрозмовника. Так само як і демонструвати владу перед своїм начальником, займаючи, на думку інших, багато простору, – не найкраща кар’єрна стратегія. Натягнута усмішка або байдужість на обличчі також негативно позначаються на спілкуванні.

7. Не використовувати дезiнфiкуючий засіб

Утримувати робоче місце в чистоті, особливо в офісі відкритого типу, – значить проявляти повагу не тільки до себе, але і до колег. Однак ще однією доброю звичкою вважається дезiнфiкуючий засіб для рук, який завжди стоїть на столі. Слід якомога частіше протирати руки, клавіатуру, мишку, телефонну трубку, щоб запобігти поширенню мiкрoбів.

8. Обговорювати політику, релігію і особисте життя

У розмовах в офісному просторі не зачіпайте політику і релігію, існує великий ризик того, що відносини будуть зіпсовані, краще дотримуватися загальних і нешкідливих тим для дискусії. Уникати збору грошей на подарунки колегам до свят, спільних чаювань і зустрічей на громадських заходах після роботи не слід без вагомої причини. Від небажання брати участь в житті офісу можуть виникнути особисті неприязні і напружені відносини з товаришами по службі.

9. Пити каву на самоті

Пити каву наодинці в присутності колег вважається поганим тоном. Буде краще запропонувати напій колегам. Пауза серед робочого процесу буде чудовою можливістю перепочити, це знизить напругу в колективі. Продумайте заздалегідь кілька спільних тем для розмови, але ніколи не обговорюйте особисте життя.

10. Просити колег дотримуватися тиші

Спробуйте обговорити з колегами, яким сигналом можна показати, що людина зайнята. Не потрібно соромитися подати іншим знак про те, що їх не варто відволікати. Доброю ідеєю буде залишити просте повідомлення в загальному чаті, щоб уникнути відволікаючих питань. Ніж безрезультатно всіх просити дотримуватися тиші, краще мати навушники – це хороший умовний сигнал, що людина зайнята роботою.

You cannot copy content of this page