fbpx

10 вагомих причин віддати дитину в музичну школу

Незважаючи на те, що дитина фальшиво співає пісні, і слуху у неї немає, незважаючи на те, що піаніно нікуди поставити, і бабуся не може возити дитину «на музику», незважаючи на те, що дитині взагалі ніколи – англійська, іспанська, секція з плавання, балет і т.д … Є вагомі причини все це подолати і все-таки вчити музиці, і ці причини повинні знати сучасні батьки:

1. Грати – це дотримуватись традицій. Музиці вчили всіх аристократів. Музикувати – це блиск і шик, апофеоз світських манер.

2. Музичні заняття виховують волю і дисципліну: займатися на інструменті треба постійно, регулярно і без перерв. Взимку і влітку, в будні і свята. Майже з тим же завзяттям, з яким чемпіони тренуються в спортзалі і на ковзанці. Але, на відміну від героїв спорту, граючи на роялі, не можна зламати ні шию, ні ногу, ні навіть руку. Музика – це виховання характеру без ризику трaвми.

3. Займаючись музикою, дитина розвиває математичні здібності. Вона просторово мислить, потрапляючи на потрібні клавіші, маніпулює абстрактними звуковими фігурами, запам’ятовуючи нотний текст, і знає, що в музичній п’єсі як в математичному доказі: ні відняти, ні додати! Не випадково Альберт Ейнштейн грав на скрипці, а професори фізики і математики Оксфорда складають 70% членів університетського музичного клубу.

4. Музика і мова – близнюки-брати. Вони народилися слідом один за одним: спочатку старший – музика; потім молодший – словесна мова, і в нашому мозку вони продовжують жити поруч. Фрази і пропозиції, коми і крапки, питання і вигуки є і в музиці, і в мові. Грають і співають краще говорять і пишуть, легше запам’ятовують іноземні слова, швидше засвоюють граматику. Меломани-літератори Тургенєв і Стендаль, Пастернак і Толстой, Руссо і Роллан, кожен з яких знав не одну іноземну мову, рекомендують всім майбутнім поліглотам музику.

5. Музика структурна і ієрархічна: великі твори розпадаються на менші частини, які в свою чергу діляться на невеликі теми і фрагменти, що складаються з дрібних фраз і мотивів. Психологи довели, що маленькі музиканти, учні знаменитого Шінічі Сузукі, якщо навіть не дуже досягли успіху в розвитку музичного слуху і пам’яті, обійшли своїх однолітків за рівнем структурного мислення. Музика веде прямо до вершин комп’ютерних наук; не випадково фірма Microsoft вважає за краще наймати співробітників з музичною освітою.

6. Музичні заняття розвивають навички спілкування або, як їх сьогодні називають, комунікативні навички. За роки навчання дитина-музикант познайомиться з галантним і дружнім Моцартом, навченим і філософічним Бахом і іншими дуже різними музичними персонами. Граючи, їй доведеться в них перевтілитися і донести до публіки їх характер, манеру відчувати, голос і жести. Тепер залишається один крок до таланту бізнесмена, для якого чи не головне – знаходити спільну мову з людьми.

7. Музиканти Сердечні і одночасно мужні. Як стверджують психологи, музиканти-чоловіки чуттєві, як дами, а музиканти-жінки стійки і тверді духом, як чоловіки. Музика пом’якшує звичаї, але, щоб в ній досягти успіху, треба бути мужнім.

8. Заняття музикою привчають «включатися по команді». Музиканти менше бояться страшного слова deadline – термін здачі роботи. У музичній школі не можна перенести на завтра або на тиждень вперед залік з ГАММОЮ і класний концерт. Положення артиста на сцені привчає до максимальної готовності «на замовлення», і дитина з таким досвідом не завалить серйозний іспит, інтерв’ю при прийомі на роботу і відповідальну доповідь. Музичні заняття в дитинстві – це максимальна витримка і артистизм на все життя.

9. Музичні заняття виховують маленьких «цезарів», які вміють робити багато справ відразу. Музика допомагає орієнтуватися в декількох одночасних процесах: так, читаючий з аркуша піаніст, відразу робить кілька справ – пам’ятає про минуле, дивиться в майбутнє і контролює сьогодення. Музика тече в своєму темпі, і читаючий з аркуша не може перерватися, відпочити і перевести дух. Музика привчає мислити і жити в декількох напрямках. Дитині-музиканту буде легше бігти по декількох життєвих доріжках і всюди приходити першим.

10. Музика – кращий шлях до життєвого успіху. Чому? Див. Пункти 1-9. Не дивно, що музичним минулим відзначені багато знаменитостей. Подивіться на успішних людей в будь-якій сфері, запитаєте, чи не займалися вони в дитинстві музикою, хоча б навіть і недовго, хоча б навіть і без особливого завзяття? Звичайно, займалися. І у нас є 10 причин наслідувати їхній надихаючий приклад.

You cannot copy content of this page