fbpx

11 найпоширеніших помилок, які ми робимо при приготуванні кави

Згідно даних Міжнародної організації з кави, рівень споживання цього напою стабільно збільшується на 2% в рік. Але приготування дійсно смачної та ароматної кави – це справжнє мистецтво, яке проте не так складно опанувати, якщо знати основні правила.

Перш за все, при придбанні варто понюхати кавові зерна. Перепалений запах, запах цвілі, занадто слабкий аромат і наявність будь-яких чужорідних запахів – ось головні ознаки неякісної кави.

11 найпоширеніших помилок, які ми здійснюємо при приготуванні кави.

11. Економимо на каві

Ціна має значення. При купівлі якісної кави заощадити не вдасться. Варто пам’ятати, що ціна напою безпосередньо залежить від його смакових якостей, а отже, хороша кава не може коштувати дуже дешево.

Порада: краще звернути увагу на каву середньої цінової категорії в спеціалізованих магазинах. Плюс, на відміну від супермаркету, вибрати гарну каву вам допоможе консультант.

10. Не використовуємо кавомолку

Багато людей вважають за краще економити свій час і купують мелені зерна. А дарма! Мелена кава може тижнями лежати на полиці супермаркету, а це повністю забирає її аромат і спотворює смак.

Незалежно від того, купуєте ви мелену каву або вирішили перемолоти зерна самі, зверніть увагу на ступінь помолу. Існує 5 ступенів помолу: грубий, середній, дрібний, для еспресо і порошкоподібний. Грубий ідеальний для френч-пресу, середній підійде для стандартної кавомашини, дрібний і порошкоподібний варіанти підходять для турки.

9. Не звертаємо увагу на зерна

Основні сорти кави – арабіка і робуста. Арабіку відрізняє більш ніжний смак, робусту – гіркота, яка бадьорить і більша кількість кофеїну. Велика різниця і в ціні: арабіка дорожча від робусти приблизно удвічі. Як правило, зерна арабіки більші та мають овальну форму. Зерна робусти більш круглі. Тому якщо зерна аж надто круглі та дрібні, а на упаковці при цьому написано «100% Arabica», то, ймовірно, виробник вирішив на вас заробити. Крім того, кавові зерна повинні бути цілими і на них не має бути плям.

8. Неправильно зберігаємо кавові зерна

У кавових зерен є 3 найстрашніших вороги: повітря, світло і тепло. Зверніть увагу на упаковку. Необхідна для зберігання кави упаковка повинна бути герметичною і складатися з 3-шарової фольги з клапаном, щоб повітря без перешкод виходило, але не надходило всередину.

Упаковка може бути скляною або це може бути бляшанка. В останньому випадку важливо, щоб на ній не було іржі – так кава матиме металевий присмак. Не потрібно купувати каву в пластмасовій упаковці – це говорить про те, що перед вами продукт не найкращої якості; зберігати в такій тарі каву також небажано. Якщо ви купуєте каву в паперовій упаковці, варто пересипати вміст в непрозорий герметичний контейнер, адже до неї безперешкодно проникають повітря та інші запахи.

7. Не дотримуємося правила 1:10

Експерти радять запам’ятати наступне співвідношення інгредієнтів:

1 г свіжої перемеленої кави на 10 мл води. Не варто нехтувати цим правилом: занадто велика кількість води здатна навіть з найкращої кави зробити звичайний кавовий напій.

6. Використовуємо невідповідний посуд

Кава вимагає відповідного посуду. Безпрограшний варіант – товстостінна чашка об’ємом 200 мл. Ідеально, якщо внутрішня частина чашки має яйцеподібну форму: така форма і товсті стінки довше зберігають тепло і аромат напою.

Порада: підігрійте кавову чашку перед тим, як налити в неї напій. Смак кави від цього стане багатшим.

5. Кладемо кавові зерна до холодильника

Ми знаємо про цілий перелік продуктів, які не можна зберігати у холодильнику. У цьому списку є і кава: вона відноситься до категорії продуктів, які легко поглинають інші запахи. А тепер уявіть, що по сусідству з баночкою кави розташувалася палиця ковбаси. Не варто класти зерна до холодильника, а тим більше до морозильної камери, навіть якщо ви вважаєте, що упаковка досить герметична. Смак від цього зміниться не в кращий бік.

До речі, саме з цієї причини не радимо купувати каву в супермаркеті.

4. П’ємо холодну каву

Поширена ситуація – зварити чудову ароматну каву, налити її в чашечку і… забути. Свіжу готову каву необхідно пити відразу: застояний і холодний напій стає нестерпно гірким і втрачає аромат.

3. Додаємо занадто багато додаткових інгредієнтів

Кава – джерело антиоксидантів. Останні дослідження доводять, що ми отримуємо однакову кількість антиоксидантів як з кави з молоком, так і з чорної кави. Отож, обидва варіанти однаково корисні. Пити каву з молоком вперше почали у Франції. Безперечно, це надає напою особливого смаку і трохи охолоджує його, тим самим допомагаючи вберегтися від paку стравоходу. Але зайва кількість молока або цукру здатна зіпсувати смак навіть найбільш свіжої і ароматної кави.

2. Купуємо занадто багато кавових зерен відразу

Любителі кави рекомендують використовувати кавові зерна протягом 3 тижнів після обсмажування. Придбання занадто великої кількості кави веде до недотримання цього правила. Тобто, краще купити меншу кількість кавових зерен і тішити себе свіжою кавою.

Читайте також:  Якщо ви щоранку п’єте каву, обов’язково прочитайте цю статтю!

Зверніть увагу на етикетку. На ній має бути присутня максимальна кількість інформації, в тому числі й дата обсмажування.

1. Рідко чистимо кавове устаткування

Як і будь-яке інше обладнання, кавоварка потребує регулярного чищення. Це не тільки допоможе напою зберегти справжній кавовий смак і аромат, але і дозволить уникнути потрапляння непотрібних бактерій до вашої кави.

А якій каві ви надаєте перевагу?

За матеріалами.

Опубліковано 16 лютого 2019 року

You cannot copy content of this page