fbpx

6 речей у житті, які висмоктують з нас всі сили

Від автора: Під час прийому їжі не читати. Пишу про мaнiяків-пcихoпатів, висяків, румінації (ненав‘язливий тип мислення – прим.перекл.), дiaрею, хвости.

А взагалі стаття дуже психологічна, про втому і втрату сил.

Я недавно написала публікації про те, як навчитися правильно відпочивати, припинити втомлюватися і накопичувати втому, і ця стаття отримала величезний відгук, тому продовжую тему.

Як виходить так, що начебто і здорове харчування присутнє, і спортзал, і робота нехай і не «обожнювана», але очевидно не «ненависна», і друзі, і спілкування, і хобі… а наприкінці дня людина ледве тягне себе і свої торби додому. Очевидно, що крім зовнішніх правильних дій, способу життя, існує ще якесь відношення до всіх цих подій, яке або дарує сили, або їх забирає. Ось що це за події ми зараз і з’ясуємо.

Висяки, залежності

Це хвости, які зберігаються в наших «довгих ящиках». І висяки, які прикрашають собою все наше життя. Рухаєшся по житті – і відсуваєш руками ці висяки, як висять на гаках свинячі туші в обробному цеху. Вимальовується похмура картинка про мaнiяка-пcихoпата, чи не так? Ну, у мене, принаймні, малюється. У цьому ящику можна знайти ремонти, які тривають роками. Там же проекти з неблизькими дедлайнами, які не треба робити так на вчора. Там і «треба поїхати якось…», «треба подивитись якось…», «треба прочитати якось…». Це все висмоктує сили. Це чорна діра навіть для життєвої енергетики людини! Тому, якщо в голові є сформоване завдання, то всі ресурси спрямовані на його вирішення. Це як робота двигуна на великих обертах. Тільки – впусту. Замітайте свої хвости, забирайте висяки.

Вампіризм

В основному з цим пунктом для більшості все зрозуміло. Це про людей-вампірів, які харчуються нашими життєвими силами (звичайно, тут ми завжди думаємо тільки про інших, про таких поганих персонажів, але ніяк не про себе…). Cкандал, сваpка – агpесор підживився. Він щасливий, жepтва без сил. Але буває так, що люди і самі добровільно підставляють свої ніжні шийки під гострі зуби кpoвoпитних ситуацій. Наприклад, коли подруга проходить через важке розлучення, а ти така добра душа намагаєшся в цьому їй допомогти: слухаєш її без кінця, на всі дзвінки відповідаєш, заспокоюєш, сидиш з її дітьми, поки вона йде на фітнес «розвіятися». Тільки потім найчастіше подруга потихеньку відходить, а ти опиняєшся з температурою і aнгiною. Чому так? Тому що свої кордони необхідно:

а) усвідомлювати
б) захищати

Обличчя-маски вампірів дуже різні: покровитель, спoкусник, стpaждалець. Маніпулювати жepтвою дуже легко, якщо вона відчуває почуття провини, страху, жалю, сумніву, якщо вона не впевнена в собі і… якщо вона не знає, де проходять її межі. Якщо вам складно відмовляти і говорити «ні», можливо, до вечора ви валитесь з ніг, але при цьому ваш мoзок продовжує гарячково працювати, прокручуючи варіанти того «як мені треба було відповісти, що сказати, що зробити». Це ваша пcихіка дає вам сигнал, що ви пропускаєте ворога через демаркаційну лінію.

Читайте також: Я занадто її люблю, щоб було інакше: 11 речей, які я роблю, щоб моя дружина була щасливою

Брехня

Це інвестиції-ресурси, які себе не виправдовують. Сили, які витрачаються на те, щоб не забути суть брехні, непорівнянні з тими «благами», які людина отримує від цього перфомансу. Додайте сюди переживання з приводу «а раптом все розкриється», зусилля на збереження покерфейсу, і ви отримаєте сумнівну бухгалтерію, де дебет з кредитом ну ніяк не сходиться.

Румінації

Уявляєте, у «розумової жуйки», яка всім нам в тій чи іншій мірі знайома, є окрема назва – румінація. А знаєте, що таке румінація в біологічному плані? Це жування і ковтання їжі, яка попередньо вже була піддана ковтанню і відрижці. Ну, вибачте. Розумію, це краще за картинку про мaнiяків-пcихoпатів, але це саме те, що робить людина, без кінця перемелюючи картинки з минулого, побоюючись майбутнього, переживаючи про завтрашній день. Єдине, що не забирає сили, а навіть наповнює ними – це думки про сьогодення. Якщо Ви живете в теперішньому дні, вам не доведеться заново жувати вже пережовану їжу.

Словесна діаpeя

Напевно, треба було на самому початку статті попередити, що її читати під час їжі не рекомендується… Але в цьому пункті нічого такого не буде. Тут потрібно сказати лише одне – коли ми говоримо, ми втрачаємо енергію. Усе. Мовчимо – акумулюємо, зберігаємо, примножуємо. Відкрили рот – пішла енергія. Закрили – залишилася. Ось так просто. Думайте, чи настільки потрібні світу і людям слова, які ви хочете сказати? Який відсоток з цих слів дійсно важливий і гідний того, щоб їх промовляти? Це стосується здебільшого милих панянок.

Зовнішність і антураж

Це теж для прекрасної половини людства. Хоча… Ну, я вірю, що читачі самі розберуться, до кого це має відношення. Суть цього пункту така: створення і підтримання зовнішньої краси (або того, що персонально вам з якоїсь причини здається красивим), забирає колосальну кількість часу, енергії, сил. Макіяжі, зачіски, косметологи, корекції, плacтична хіpypгія – це все сюди. Притому, що завжди знайдеться хтось «красивіший» за такими параметрами, що в кінцевому підсумку не тільки не дасть бажаного задоволення собою, але ще більше заведе у невпевненість в собі. Таким чином, ми отримуємо одну лише витрату ресурсів на сумнівні заходи. А антураж – це про ті ж зовнішні атрибути життя більшості людей: люксові машини, телефони, ремонти, годинники/туфлі/сумки/аксесуари і т. д. Це все те, що висмоктує, не даючи нічого натомість. Людина працює на отримання цих благ, але в кінцевому підсумку вони виявляються «холодними», вони її не «гріють». Наслідок – незадоволеність, яка ще більше забирає сили, бо це негативна емоція.

Безумовно, я зібрала лише деякі з факторів, що створюють чорні діри, в які витікає життєва енергія. Але я вірю в те, що навіть якщо тільки на них звернути увагу, можна буде зберегти величезну кількість ресурсів.

Будьте сповнені сил, друзі!

Автор – Богуцкая Олеся

You cannot copy content of this page