fbpx

8 безкоштовних послуг в поїздах, про які ви навіть не здогадувалися

Запам’ятайте і розкажіть усім іншим базові права пасажира і ніколи не дозволяйте ними нехтувати працівникам залізниці та звертайтеся до керівництва Укрзалізниці.

Пропонуємо ознайомитися з секретами, які зроблять вашу поїздку набагато більш комфортною!

Отже, пасажир залізниці має повне право отримати такі послуги абсолютно безкоштовно:

Виїхати раніше терміну

Ви маєте право виїхати поїздом, який відходить на кілька годин або днів раніше рейсу, на який ви придбали квиток, без будь-якої доплати! Зрозуміло, при наявності вільних місць.

Отримати інший квиток при запізненні

Якщо ви запізнилися на потяг, не поспішайте купувати новий квиток! Ви маєте право відновити дію квитка на інший поїзд за умови доплати вартості плацкарти протягом 24 годин.

Припуститися помилки в квиткових даних

Це особливо корисно при купівлі квитків онлайн. Якщо дані документа, що посвідчує вашу особу, розходяться з даними, зазначеними в квитку, тільки на одну букву в прізвищі і на одну цифру в номері, то вас зобов’язані пустити в поїзд.

Зайняти нижнє багажне місце

Виявляється, переважне право для використання нижнього місця для ручної поклажі має пасажир, який проїжджав на нижній полиці, а верхнього – пасажир, який проїжджав на верхній полиці. Так що ви не зобов’язані ні з ким ділитися своєю нижньою полицею!

Безкоштовно взяти з собою собаку-провідника

Плата за перевезення собак-провідників не стягується, і перевізні документи не оформляються. Їй потрібні лише нашийник і намордник!

Зійти з поїзда на кілька днів без втрати квитка

Правила говорять: пасажир має право робити зупинку на шляху прямування з продовженням терміну дії квитка, але не більше ніж на 10 діб.

Для цього потрібно пред’явити свій квиток в касі на станції зупинки протягом 3 годин з моменту прибуття. Там вам проставлять спеціальний штамп про продовження.

Читайте також: Нововведення які істотно вплинуть на гаманці українців у 2019 році: грошовий календар

А при відновленні поїздки потрібно буде сплатити лише вартість плацкарту.

Безкоштовно користуватися туалетом на вокзалі

Дуже корисна послуга, про яку ніхто не підозрює: туалет на вокзалах для пасажирів безкоштовний.

При пред’явленні квитка з вас не повинні стягувати плату за відвідування туалетів по шляху прямування поїзда. Електронні квитки також годяться.

Попросити у провідника купу різних речей, включаючи настільні ігри

За правилами, у провідника можна безкоштовно попросити склянку, ложку, вилку, набір ниток і голок, предмети догляду за одягом і взуттям, медикаменти, а також настільні ігри – шашки, шахи та доміно!

Постіль збирає провідник, а не ви. Усі заклики здати постільну білизну, ігноруйте.

Температурний режим має бути комфортним для поїздки. Якщо вам дуже спекотно, або холодно, викликайте начальника поїзда з правовими нормами перевезення пасажирів. В них ви зможете побачити дозволені температури перевезення пасажирів у різні сезони. Якщо умови перевезення не відповідають вказаним, начальник поїзда може вам безкоштовно надати таке саме за класом місце в іншому вагоні, або так само безкоштовно підвищити клас.

Пам’ятайте, якщо ви самі не буде вимагати дотримання ваших прав, ніхто за вас цього не зробить. Зміни в тому числі на залізниці відбудуться тільки якщо ми самі їх зробимо. І обов’язково пишіть скарги, вони усі фіксуються.

У разі більш серйозних проблеми звертайтеся до керівництва Укрзалізниці.

Опубліковано 1 лютого 2019 року

You cannot copy content of this page