fbpx

А ви знаєте для чого до кави подають склянку води !?

У правильних кафе разом з чашкою ароматної кави клієнтам подають склянку чистої холодної води.

Ця стара добра традиція має практичне значення: такий напій, як кава, дійсно слід запивати водою – і не тільки для того, щоб краще розкрити його смак.

Кавове зерно містить всім відомий підбадьорливий алкалоїд під назвою кофеїн, що володіє яскраво вираженим тонізуючим ефектом. У внутрішній же частині зерна знаходиться ще один алкалоїд – теобромін.

При виготовленні розчинної кави використовується тільки внутрішня частина зерна; зовнішня оболонка відділяється і йде на медичні препарати або енергетики. Але якщо ми маємо справу з зерновою кавою, то потрібно пам’ятати, що в ній містяться відразу два алкалоїди.

Зворотний процес

Коли ми п’ємо каву, ці два алкалоїди надходять в наш організм одночасно – а ось діяти починають по черзі. Спочатку починає працювати кофеїн – саме з його дією пов’язаний тонізуючий ефект. Але приблизно через 25 хвилин на сцену виходить теобромін.

Ось як все це діє: кофеїн має здатність звужувати судини у всіх органах – крім нирок в них, після пари ковтків еспресо, судини, навпаки, розширюються. Результат – підскочив тиск і позиви до сечовипускання; останні пов’язані з поліпшенням кровотоку в нирках.

Однак не проходить і півгодини, як людину починає злегка хилити в сон при цьому багато хто відчуває не дуже приємні відчуття в області нирок. Це почав свою дію теобромін: тиск у всіх органах підвищився, а в нирках – знизився.

Для того щоб уникнути порушення кровотоку в нирках, має сенс після кожного ковтка кави робити ковток води.

3 причини:

Смак. Якщо не мудруючи лукаво просто пити каву ковток за ковтком, то другий ковток буде вже не таким чарівним, як перший. А чиста вода вимиє смакові рецептори – і в результаті можна буде в повній мірі насолоджуватися кожним ковтком.

Тиск в нормі. Тим, хто боїться зайвий раз випити кави через ризик підвищеного тиску, проста вода може надати чудову послугу – вона здатна послаблювати дію кофеїну якщо запивати нею кави, серце не буде битися як божевільне.

Зуби як перли. У каві міститься пігмент, що забарвлює зубну емаль. Але якщо після кожного ковтка відпивати трохи води, то пігмент не встигатиме вбиратися і зуби залишаться такими ж білими, як були.

You cannot copy content of this page