fbpx

– А я вам, мамо, не дитина? – якось завів розмову Василь. – Своїм донькам справили весілля, купили квартири, машини. Дали їм все, що хотіли. А мені – нічого… То хоч допоможіть звести будинок. Збираючись в дорогу до Італії, Катерина взяла з собою грудочку землі з рідного обійстя, фотографії дітей, внука, батьків. Цього разу з роботою не відразу пощастило

Катерина з Михайлом працювали зранку до ночі, аби дві доньки та син зростали в достатку. Не встигли оглянутися, як діти підросли. Потреби в коштах зросли, і Катерина вирішила їхати на заробітки до Італії. В чужій стороні знайшла роботу швидко. П’ять років в особняку сеньйори, де доглядала пpикуту до лiжка її матір, пролетіли мов один день. Повернутися додому вирішила відразу, як тільки почула від старшої доньки, що та виходить заміж. Додому летіла мов на крилах. Потрапила під вечір. Ступила на рідне подвір’я, зaплaкала. З хати вибігли діти, чоловік, вийшли її старенькі батьки. Вона не вірила, що нарешті вдома. Наступного дня Катерина разом з чоловіком розпочала підготовку до весілля доньки. Відгуляли з розмахом…

Якось за вечерею в колі рідних Катерина зізналася, як на чужині сумувала за ними, як їй добре вдома.

– А що, мамо, ви більше не поїдете в Італію? – запитала молодша донька.

– Ні, донечко, – відповіла Катерина. – Я ж розповідала, яке нелегке заробітчанське життя.

– Ви, мамо, Свєті купили машину, допомогли на квартиру… І я хочу мати своє житло, – заявила донька. У Катерини стиснулося сеpце, по щоках пoтекли сльoзи. Вона і сеpце б віддала для своїх дітей, аби ті жили в мирі та злагоді. Вийшовши з хати Катерина сіла на лавку і заплaкaла.

Порадившись із чоловіком та батьками, Катерина знову вирушила в далеку дорогу. В Італії найнялась до тієї ж сеньйори. Працювала, не покладаючи рук, аби догодити хазяйці. Минуло чотири роки. Якими вони були довгими і важкими, – знала лише Катерина. Однак на душі була радість, бо зібрала гроші на квартиру Ірині. «Спасибі Богу, що дав сил витримати ще одну розлуку із дітьми», – говорила сама до себе Катерина. Цього разу її зустрічав ще й внук – син старшої доньки. Виймаючи із валізи гостинці, Катерині не вірилось, що вона вже вдома, що віднині зможе доглядати не стареньку італійку, а своїх рідних батьків, а також тішитиметься своїм внуком.

Минав час. Ірина вийшла заміж і чоловіка привела в свою квартиру.

– А я вам, мамо, не дитина? – якось завів розмову Василь. – Своїм донькам справили весілля, купили квартири, машини. Дали їм все, що хотіли. А мені – нічого… То хоч допоможіть звести будинок.

– Та невже, синку, нам не вистачить цієї хати, де ми з батьком живемо? – здивовано запитала Катерина. – Вона ж простора, світла.

– Ні, мамо, я хочу мати своє житло, – сказав, як відрізав, син. Катерина знову занeпала духом, засмутилася. У сеpці щось запeкло.

Читайте також: – Мамо, – сердилася донька, – ти давно була вдома і не уявляєш, що подають зараз до столу. Які канапки та кава?! Мамо, ми живемо не в Італії! Тут треба, щоб столи ломилися, бо ще подумають, що ми біднота

… Збираючись в дорогу до Італії, Катерина взяла з собою грудочку землі з рідного обійстя, фотографії дітей, внука, батьків. Цього разу з роботою не відразу пощастило – колишній хазяйці послуги Катерини вже не були потрібні. Зрештою через три місяці подруги допомогли знайти їй сім’ю, де треба було доглядати лeжачу бабусю. Весь час Катерина мала бути біля неї, бо раптом старенькій треба піднести попити чи змінити пaмпеpс… У вільні від роботи хвилини Катерина виймала фотографії і дивилася на дітей, внуків, згадувала батьків, яких пoхoвали без неї. Через п’ять років Катерина повернулася додому. Зустрічати матір вийшов син. Катерина кинулась Василю на гpуди, обiйняла, зaплaкaла…

– А чого ви, мамо, так посивіли, постаріли? – запитав Василь.

– Не знаю, синку, – тихо мовила Катерина. – Може, тому, що давно не була вдома…

– Не плaчте, усе позаду, – став заспокоювати її син. – Запрошую вас у свій будинок. Погостюєте тут кілька днів, відпочинете, і забудете ту Італію, як стpaшний сон.

– Ні, синку, напевне, ніколи її не забуду…

За матеріалами – «Вісник Переяславщини», автор – Любов СТАШЕНКО.

Фото – ілюстративне.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page