fbpx

Астрономи з’ясували, що станеться після cмeртi Сонця

Спостереження астрономів вирішили суперечку, яка тривала 25 років. Теорія говорила, що наша зірка недостатньо велика, щоб стати туманністю.

Після cмepті Сонця наша зоряна система перетвориться в яскраву туманність, яка зникне через кілька тисяч років, пише Радіо Максимум

Спостереження вчених з Манчестерського університету вирішили 25 річну суперечку, показавши, що зірки розміром з Сонце можуть породжувати яскраві туманності. В теорії говорилося, що для цього потрібна вдвічі більша зірка.

Приблизно через 4,5-5 мільярдів років наше Сонце вичерпає запаси водню і почне спалювати гелій, в результаті чого його надра розігріються до надвисоких температур, а зовнішні оболонки світила роздуються, поглинувши Венеру і Меркурій і перетворивши Землю в неживу розпечену кулю.

В кінцевому підсумку Сонце позбудеться від всіх зовнішніх шарів газу і перетвориться на білого карлика – маленьке, але дуже гаряче світило, яке продовжує світитися за рахунок залишків тепла, що збереглися в колишньому ядрі.

Його світло будуть підігрівати і підсвічувати навколишні хмари газу, перетворюючи їх в яскраву пляму на нічному небі інших світів, і Сонячна система стане так званою планетарною туманністю.

Читайте також: У ЛІСАБОНІ ЖУРНАЛІСТА, ЯКИЙ ПРИЇХАВ ВИСВІТЛЮВАТИ ЄВРОБАЧЕННЯ-2018, ПOРAНИЛИ НOЖЕМ І ПOГРAБУВАЛИ

“Нам не тільки вдалося вирішити одну з найстаріших суперечок в астрономії, а й дізнатися, що очікує Сонце в майбутньому, після його cмeрті. До того ж тепер у нас є методика, яка дозволяє знаходити дуже старі зірки в далеких галактиках і визначати їхній вік, що раніше було зробити досить складно”, – сказали вчені.

You cannot copy content of this page