fbpx

Без російського газу – Молдова домовляється з Румунією

Президентка Молдови Мая Санду заявила, що Молдова прагне купувати газ у Румунії, і важливо, щоб це стало можливим якнайшвидше.

Таку заяву вона зробила 29 липня на пресконференції у Бухаресті після зустрічі з президентом Румунії Клаусом Йоганнісом, пише ЄП.

“Ситуація вимагає від нас термінових дій та пошуку альтернативних рішень, щоб зберегти стабільність у країні та пережити зиму. Наразі Молдові потрібні рішення для забезпечення енергетичної безпеки. Ми хочемо купувати газ у Румунії, і нам потрібно, щоб це стало можливим якнайшвидше.

Це вкрай важливо для того, щоб наші люди не мерзли взимку і для підтримки соціальної стабільності в країні”, – сказала Санду.

Президент Йоганніс, в свою чергу, зазначив, що ця зима буде складною, але запевнив, що “Румунія не залишить Молдову”.

“Як ми знаємо, Молдова особливо вразлива у цій галузі, і населення вже відчуває наслідки різкого підвищення цін на газ та електроенергію. Ми обговорили дуже важливу роль та потенціал газопроводу Яси-Унгени-Кишинів як суттєвого елемента в архітектурі енергетичної безпеки Молдови”, – сказав Йоганніс.

Президент Румунії також зазначив, що ця зима буде складною для всіх, “оскільки газу, що поставляється росією, стає дедалі менше, а ціна на газ на міжнародному ринку зростає”.

“Ми чудово розуміємо украй складну ситуацію, в якій опинилася Молдова. Сьогодні, завтра і післязавтра ми обговорюватимемо це питання в уряді, доки не знайдемо оптимальне рішення. Одне можна сказати точно: ми не залишимо Молдову”, – сказав Йоганніс.

Очевидно, що Молдова не хоче пережити кризу жовтня 2021 року, коли російський «Газпром» почав шантажувати країну відключенням газу і різко збільшив ціну. На той час країна критично залежала від російських енергоносіїв – основним акціонером у власній газовій компанії Молдови була російська державна газова компанія, а понад 80% молдовської електрики надходить з електростанції, що належить росії.

Тоді Молдову врятувала Україна, яка поставила їй критично необхідну кількість газу. Як і цьогоріч поставляє електроенергію, яка повністю звільнила Молдову від російської.

Фото: liga.net.

08/02/2022

You cannot copy content of this page