fbpx

Ближче до понеділка у нашому домі пролунав дзвінок у двері. Ми нікого не чекали, та й хто в таку годину на гостину ходить? пішла донька відчиняти а я слідком. Дивлюсь і очам своїм не вірю: на подвір’ї бус розвантажують, а на порозі “гостя дорога” стоїть

Оля моя заміж вийшла вісім років тому. Жила увесь цей час у столиці, ніколи ні на що не нарікала, хоча була приймачкою у домі свекрухи. Коли я щось у неї запитувала, та лиш відмахувалась, мовляв і з мамою рідною інколи непорозуміння бувають, що говорити коли в домі дві жінки чужі одна одній живуть.

Я собі спокійна була увесь цей час. та й чого нервувати? Оля не жаліється, двійко онуків маю. До мене молоді часто навідувались, та й стосунки дивлюсь. у них хороші. Душенька моя раділа, що хоч дитина долі моєї одинокої не успадкувала.

Ну, так собі рік за роком, рік за роком. Може й не знала б я нічого, якби ж не пішов зять мій служити нещодавно. Донька моя його провела і вирішила до мене їхати. Я й рада собі, адже на городі якраз поміч буде, та й дітям радість тут у мене бути. Та й літо скоро малі поки не школярі, цілих п’ять місяців на природі і в тиші і спокої, вітамінів он скільки.

Приїхала моя Оля побула два тижні. Бачу стала вагу набирати, розквітла, погляд змінився. Якось вся розслабилась і заспокоїлась. Я собі думала, що то вона так переживала  за чоловіка, а може оці тривогі нескінченні що в столиці виють так на неї вплинули. Коротше, перебрала все, аж доки не побачила істинну причину.

Пробула Оля в мене два тижня а тут прямо посеред ночі дзвінок у двері. Пішла Оля відчиняти, а я собі за нею слідком, ну мало що там? Дивлюсь і очам своїм не вірю – сваха моя. Приїхала та не просто а з речами своїми і трьома котами. Так і так каже, чого сама буду в тій квартирі скніти, ще й на роботі дозволили віддалено працювати. Вирішила вона що квартиру здасть а нам зробить сюрприз – приїде без попередження.

Ну день сваха побула, другий і бачу що дуже вже вона жінка цікава. Олі моєї кожен крок контролює. Та й чай заварити без участі свекрухи змоги не має. насипить Оля дітям їсти, а сваха моя біжить перевіряти, чи правильно та все зробила, ще й коментує, що меншому надто гаряче а старшій – надто густе. Оля дітям казку читати а та й собі до них в кімнату біжить. Чую виправляє ледь не кожне слово. наголоси вчить ставити, ще й каже яку саме казку оля повинна сьогодні читати.

Тиждень минув перший а я вже від самого її голосу підстрибувала. Почала вона й мене “виховувати”. Я, бачте, надто часто їм і багато. а ще водою їжу запивати не можна і взагалі спати потрібно лягати о дев’ятій а не посеред ночі, як я собі звикла. До кожного слова вчепиться усе їй не те і не так.

Раз я їй відповіла гарненько, другий, почала вже й Олю свою боронити. Ну куди воно коли при дітях мамі за кожну фразу докоряти?

Другий тиждень оце вона в нас а я вже аж нездорова зробилась. Не можу ні чути. ні бачити цю жінку. Оля собі нормально все це сприймає. каже, що навчилась оті повчання просто не чути і по-суті, свекруха в неї дуже добра жінка, якщо не звертати увагу на слова.

Я вже просто більше не витримую. Вчора з олею говорила і попередила, що якщо ще хоч раз щось від свахи в свою. чи в її адресу почую – вирушить з речами, але без буса на Київ пані. Буде там котів життя навчати і сусідів виховувати.

Оля в сльози, просить потерпіти, бо якщо я так вчиню. то у них стосунки зіпсуються в сім’ї. Мовляв, чоловік у неї хороший. а свекруха напевне від переживань так розходилась. Та й куди тій іти, адже квартиру здано і договір підписано?

А мені скажіть яке діло?

Чого я маю в своїй хаті чути постійні дорікання? Я не невістка, не дитина а жінка якій давно за шістдесят.

Не знаю, як сваху приструнити, але так щоб і дитина потім на мене не мала жалю.

Може підкажете, як мені бути, бо терпіти все це вже просто не сила.

Галина Т.

05,05,2023

Головна картинка ілюстративна.

You cannot copy content of this page